Znanstvenici će moći predvidjeti rak 15 godina unaprijed?

Znanstvenici će uskoro moći predivjeti mogućnost raka više godina prije potencijalne dijagnoze zahvaljujući otkriću u istraživanju DNK.

Otkriće je usko vezano uz strukture zvane telomeri, a riječ je o komadićima DNK na samom se kraju kromosoma bitnima za stabilnost genoma. Oni štite DNK od oštećivanja na sličan način na koji plastificirani završeci vezica na cipelama štite iste od raspadanja.

Znanstvenici sa sveučilišta Northwesteren i Harvard navode kako karakteristični obrazac u promjeni duljine telomera može predvidjeti rak i više godina prije dijagnoze. Ključni indikator je ubrzano skraćivanje nakon kojeg slijedi stabilizacija tri do četiri godine prije otkrića raka. Ovo je prvo zabilježeno praćenje promjena telomera tijekom godina kod ljudi koji su dobili rak.

Obrazac otkriva kada će točno rak preuzeti proces starenja stanice te prikazuje da telomeri mogu izgledati i do 15 godina starije kod osoba koje boluju od raka. Znanstvenici vjeruju kako bi obrazac mogao dovesti do izrade biomarkera, krvnog testa, kojim ćemo lakše otkrivati bolest.

Do sada je bilo vrlo teško shvatiti kako rak utječe na telomere jer rezultati prijašnjih istraživanja nisu bili konzistentni. S druge strane, ova je studija trajala punih 13 godina tijekom kojih je ispitano oko 800 ljudi. Od ukupne brojke čak 135 ispitanika na kraju je dobilo dijagnozu raka, piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...