Besplatno testiranje na hepatitis C

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u Zadru će se službeno obilježiti 18. lipnja 2015. u vremenu od 10.30 do 13 sati na Obali kralja Petra Krešimira IV (desno prema Morskim orguljama).

U Hrvatskoj se zbog zlouporabe droge godišnje liječi oko 7.800 osoba, a ta je brojka u stalnom porastu. Populacija ovisnika ima povećan rizik obolijevanja od zaraznih bolesti (HIV, hepatitis B i C,spolno prenosive bolesti), zbog čega Služba za izvanbolničko liječenje i mentalno zdravlje ZJZ Zadar zajedno s udrugom Porat, Terapijskom zajednicom Mondo Nuovo i HULOH Hepatos iz Splita organizira pregled jetre uređajem Fibroscan kao i testiranje na hepatitis C brzim testovima iz sline.

Testirati bi se trebali svi koji su bili izloženi korištenju zajedničkih igala pri uzimanju opojnih droga, transfuziji krvi ili krvnih derivata prije uvođenja obaveznog testiranja krvi, usputnom spolnom odnosu bez zaštite, tetoviranju, piercingu, akupunkturi ili elektorili moguće izvršenim nesterilnim priborom te non A non B hepatitisu dijagnosticiranom prije 1989. godine. Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno, a nisu potrebni nikakvi identifikacijski dokumenti, osobni podaci ni uputnica.

Kako bi rezultati bili valjani, minimalno 30 minuta prije testiranja nemojte konzumirati hranu, piće i žvakaće gume, kao ni koristiti proizvode za oralnu higijenu (paste, vodice za zube i sl.).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...