Biljke koje će najlakše preživjeti ljetne žege

Dolaskom vrućina i 35 stupnjeva Celzijevih nije teško samo nama, već i cijelom svijetu prirode. Događa li vam se svake godine da cvijeće koje ste posadili ne prežive najgore žege, posadite koju od ovih biljaka.

Inženjerka agronomije Vesna Čuljat, koja je svoje iskustvo stekla radom u Zrinjevcu, ima nekoliko prijedloga čime možete ukrasiti vrt, balkon ili terasu, a da bude lijepa i u cvatu tijelom najjačih vrućina.

Pelargonija, žeravac (Pelargonium, Geraniaceae)

Cvjetovi pelargonija jednostavni su, a boje variraju od nježno pastelnih, preko jarkih, bliještećih, do nijansi zagasito purpurne. Ime im potječe od grčke riječi ‘pelargos’, što znači roda, jer plod pelargonija podsjeća na njihov kljun.

Vesna Čuljat ističe kako ih se često pogrešno naziva geranijama iako je s njima pelargonija u bliskom srodstvu. Obje vrste pripadaju porodici iglica (Geraniaceae). Rodu Pelargoniuma pripadaju kultivirane vrste, dok rodu Geraniaceae pripadaju divlje vrste poznate kao divlje pelargonije.

Preci ovih omiljenih balkonskih biljaka potječu iz Južne Afrike. Prve pelargonije donesene su u Europu 1710. godine iz pokrajine Kaplane. Otada su brojnim križanjima i oplemenjivanjem nastale brojne vrste.

Pelargonium zonale ili zonalne pelargonije

Uspravna su rasta, a ime su dobile po obojenim dijelovima lista u obliku obruča. Uzgaju se u loncima, sandučićima, na gredicama u parkovima i kućnim vrtovima.

‘Cvatu od proljeće do rane zime. Prevladava crvena boja cvijeta iako su križanjem dobivene gotovo u svim bojama, tonovima i kombinacijama. Svojima mnogobrojnim velikim cvjetovima skupljenima u golemi cvat štitac iznad bujnog zelenog lišća stvaraju jak efekt boja. N žalost, za kišovita ljeta brzo propadaju jer im cvatovi zbog velike vlažnosti napada gnjilež’, objašnjava Vesna Čuljat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...