Bivši američki ambasador u Ukrajini upozorava da ruska invazija na jednu članicu NATO-a i nije tako nemoguća

Želi li Rusija zaista napraviti invaziju na zemlju članicu NATO-a, pita se Vice News i odmah odgovara na postavljeno pitanje kroz intervju s Johnom Herbstom, bivšim američkim veleposlanikom u Ukrajini.

NATO savez je ovog tjedna krenuo sa završnim djelom vojne vježbe u Poljskoj. Prošlog rujna, šest mjeseci nakon ruske aneksije Krima, NATO je na sastanku na vrhu u Walesu dogovorio kako će udvostručiti broj svojih snaga za brzu reakciju na 30 tisuća vojnika i kako će stvoriti posebnu jedinicu od pet tisuća vojnika za izuzetno brze reakcije.

Tko bi bio spreman boriti se za Estoniju?

Herbst kaže kako nitko ne zna jesu li bivše sovjetske države u opasnosti od ruske agresije, ali nitko nije očekivao ni Putinov potez u istočnoj Ukrajini.

“No, ako pogledamo što Putin i ostali visoki ruski dužnosnici govore posljednjih mjeseci, ne bismo trebali biti previše iznenađeni ako Rusija krene na baltičke države, Kazahstan, Moldaviju ili Gruziju”, kaže Herbs i dodaje da su ruski dužnosnici u više navrata naglasili kako je potrebna promjena u posthladnoratovskom poretku.

“Tko bi bio spreman poginuti za Narvu (treći najveći grad u Estoniji)”, pita se Herbst aludirajući na to da ne zna kakva bi reakcija NATO-a bila kada bi Rusija izvršila invaziju na neku baltičku zemlju. Sumnje u to da bi se NATO pridržavao obaveza iz svoje povelje počele su izražavati i neke baltičke zemlje.

Niz upozoravajućih ruskih vojnih vježbi

U zadnjih godinu dana Rusija je pokrenula niz izvanrednih vojnih vježbi te stacionirala veliki broj vojnog osoblja i oružja u ruskoj eksklavi Kalinjingradu, između Litve i Poljske, što je očito potaknulo strah u regiji. “Smatram da bi Putin prestao s provokacijama kad bismo mi učinii nešto što bi bilo jako bolno za Rusiju, jer on nije glup. To uključuje odvraćanje Rusije od baltičkih država, postavljanje veće količine vojne opreme u Poljskoj i možda u Rumunjskoj, naoružavanje Ukrajine i jačanje sankcija”, kazao je Herbst.

Istaknuo je i da se u zadnje vrijeme bilježe opasni incidenti u zračnom prostoru, koji bi mogli biti katalizator za eventualni aktivni sukob. Naime, ruski vojni avioni isključuju svoje transpondere, a lete u blizini američkih i engleskih civilnih zrakoplova. Ako se dogodi sudar ili nešto slično, to će biti vrlo opasno po stanje u regiji.  Još više zastrašuje činjenica da Rusija i SAD vrlo slabo komuniciraju u zadnjih godinu ili dvije, i to prvenstveno zbog odbijanja Kremlja. A to pak može izazvati dodatne poteškoće u sprječavanju eventualnog sukoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...