Dino Perović: “Natječaj za glasnogovornika nije raspisan, ali je u pripremi natječaj za odnose s javnošću!”

Nakon što se u nekim medijima počelo kalkulirati s informacijama kako će u skorašnje vrijeme Dom za starije i nemoćne Zadar raspisati natječaj za glasnogovornika, jednako tako, isto se sada najavljuje i za tvrtku Eko d.o.o. Čini se kako je radno mjesto osobe zadužene za odnose ili kontakte s javnosti (glasnogovornik) postalo jako atraktivno u Zadru i naoko izgleda se da bi se njime htjeli baviti baš svi. Svima su nam već poznata zaposlenja bivših medijskih djelatnika u gradskim i županijskim institucijama, a kako doznajemo, čini se da se ta praksa nastavlja.

Prema pisanju nekih medija, županijski pročelnik za zdravstvo, Andrija Marcelić navodno je najavio izmjene u dokumentu koji propisuje rad Doma za starije i nemoćne Zadar koji bi nakon toga u sklopu ove ustanove zaposlio i glasnogovornika. Tako je najavljeno da će dugogodišnji ravnatelj Grgo Šoša dobiti pojačanje u obliku osobe koja bi se brinula za informiranje prema javnosti. No, ravnatelj Šoša i član Upravnog vijeća Marjan Vrkić to demantiraju.

– Ova socijalna ustanova, kao i druge ustanove ne mogu biti zatvorene u sebe, njihov rad je javan. Svima kojima je potrebna informacija o našem radu, načinu primanja korisnika u Dom, o popunjenosti Doma, o čekanju na smještaj u Dom o cijenama boravka u Domu i sve druge informacije netko treba dati-informirati. Niti u Zakonu o socijalnoj skrbi, niti u Statutu doma, niti u Pravilniku o radu i sistematizaciji  Dom nikada nije imao zaposlene glasnogovornike o kojima vi govorite u štampi, pa se opravdano postavlja pitanje zašto se javnosti govori ono što ne odgovara istini. Prema tome, ponavljamo, nikakav glasnogovornik ni glasnogovornici ne mogu i neće se zapošljavati u ovoj ustanovi. Poslove informiranja obavlja i obavljati će radnik koji uz svoj osnovni posao obavlja i posao informiranja javnosti. Javnost mogu informirati svi voditelji odjela kao i ravnatelj, zavisi kakva se informacija traži. U članku 11.Zakona o pravu na pristup informacijama, pored ostalog navodi se potrebe građana ili druga pitanja od interesa za opću dobrobit građana i pravnih osoba na njihovom području. Ustanova informira javnost o Programu rada, Izvještaju o radu,  Završnom računu ustanove, Planu nabave te Registru ugovora sklopljenih o određenim poslovima. Iz naprijed navedenog se nedvojbeno dade utvrditi da se ne radi o nikakvim glasnogovornicima koji bi bili zaposleni kao isključivi glasnogovornici što znači da je potpuna neistina da se u Dom primaju dva glasnogovornika, a po našem mišljenju bitno je da se javnosti kaže istina, istaknuli su Grgo Šoša, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Zadar i Marjan Vrkić iz Upravnog vijeća.

U Županiji koja je jedan od osnivača ustanova u kojima se događa pravi glasnogovornički “boom”, svojedobno su istaknuli kako je preporuka Županije da se novac ne troši na usluge PR-a, no čini se kako se tog stajališta više ne drže, a PR, odnose s javnosti te glasnogovorničke usluge, kako u Županiji, pa tako i u većini ustanova kojima je ona osnivač ili jedan od osnivača ne smatraju istim poslom.

– Zadarska županija samo je jedna od suvlasnika tvrtke Eko d.o.o., a Eko d.o.o. ima svog direktora kojem bi trebali postaviti upit o zapošljavanju “glasnogovornika”, odnosno osobe zadužene za odnose s javnošću. Imati službenika za informiranje odnosno osobu zaduženu za odnose s javnošću je i zakonska obveza zbog javnosti rada. To nije kako navodite PR agencija već osoba za informiranje što je, posebno u realizaciji projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u dijelu komunikacije s javnošću od iznimne važnosti. No, o tome vam može više reći direktor Dino Perović. Što se Doma za starije i nemoćne tiče, podsjećam, da su na Županijskoj Skupštini usvojene izmjene Statuta u kojem uz ostalo stoji da ustanova treba imati osobu za informiranje javnosti što je, ponavljam i zakonom propisano. To ne znači nužno i raspisivanje natječaja za novo radno mjesto. Hoće li na to mjesto biti imenovana neka osoba koja je vec zaposlena u toj ustanovi ili će se natječajem tražiti druga, također trebate pitati ravnatelja gospodina Šošu. Mislim da je svima u interesu javnost i transparentnost rada, te dobivanje informacije na vrijeme, istaknula je Vlatka Vučić Marasović, pomoćnica pročelnice Ureda župana.

Direktor Eko d.o.o, Dino Perović, tvrdi kako nije istina da je u ovoj tvrtki raspisan natječaj za radno mjesto glasnogovornika, ali su u njoj, kako kaže, u pripremi natječaja za odnose s javnosti.

– Natječaj za radno mjesto glasnogovornika tvrtke Eko d.o.o. nije raspisan, niti je u planu zapošljavanje djelatnika za PR službu u bliskoj budućnosti. Kao što ste upućeni, tvrtka Eko d.o.o. radi na poslovima uspostave i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom “Biljane Donje”. Nedavno smo ishodili lokacijsku dozvolu za CGO “Biljane Donje”, a trenutno smo u pripremi natječaja za: izgradnju nadzor, tehničku pomoć, odnose s javnošću i nabavku opreme, no ne i natječaj za glasnogovornika, što je predmet vašeg upita. Što se tiče potrebe za uslugama odnosa s javnošću smatramo kako je to jako važno s obzirom na osjetljivost projekta, a što je i uvjet EU komisije za raspisivanjem međunarodnog natječaja (vrijednost 2.500.000,00 kn) koji se financira u 90 % – tnom iznosu od strane EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, istaknuo je direktor Eko d.o.o. Dino Perović.

U svom odgovoru na naš upit nije prokomentirao neformalnu informaciju kako se i prije raspisanog javnog natječaja šuška da upravo na mjesto glasnogovornice, stručnog suradnika za odnose s javnosti, PR agentice ili nekog drugog naziva za isti posao, u tvrtki Eko d.o.o. dolazi dugogodišnja novinarka Zadarskog lista, Ljiljana Jurjević. Stoga, ostaje nam samo za vidjeti hoće li se u skorašnjoj budućnosti dobivene informacije pokazati istinitima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...