MILO ZA DRAGO

Europarlamentarci zbog Putinove crne liste uzvraćaju udarac

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz najavio je u utorak da ruski veleposlanik pri EU-u nema više pristup Europskom parlamentu, što je odgovor na rusku ‘crnu listu’ kojom se zabranjuje ulazak u tu zemlju za 89 europskih građana.

Ruska ‘crna lista’ predočena je prošli tjedan europskim diplomatima. Na njoj se nalazi određeni broj bivših i aktualnih europarlamentaraca koji su otvoreno kritizirali predsjednika Vladimira Putina i politiku Rusije u ratu u Ukrajini.

‘Nakon objave crne liste političara i europskih dužnosnika, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz danas je informirao ruskog veleposlanika pri EU-u da zbog toga što ruske vlasti nisu uspjele transparentno pojasniti svoju odluku on ocjenjuje da je opravdano reagirati odgovarajućim mjerama’, kaže ured predsjednika EP-a.

Dodaje da je Schulz rekao da će njegova institucija ograničiti pristup ruskom veleposlaniku kao i drugim osobama iz Rusije čiji identitet nije objavljen.

Europski dužnosnici kritizirali su već u subotu rusku ‘crnu listu’ s imenima 89 političara i vojnih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju koja je razljutila Europu i pogoršala već postojeći spor između Zapada i Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Moskva je proteklih mjeseci spriječila ulazak u zemlju nekolicini europskih političara, pozivajući se na povjerljivu listu čije pojedinosti nije objavila.

No, detalji su na vidjelo počeli izlaziti u petak, nekoliko dana nakon što je Rusija onemogućila ulazak konzervativnom njemačkom zastupniku Karlu-Georgu Wellmanu, predsjedniku njemačko-ukrajinske skupine prijateljstva u Bundestagu.

Na listi su uz Wellmana europska zastupnica zelenih Rebecca Harms, liberal i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt te bivši predsjednik poljske vlade Jerzy Buzek.

Lista uključuje i zamjenika britanskog premijera Nicka Clegga, te bivšeg europskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar