Cestitka_Uskrs

Europarlamentarci zbog Putinove crne liste uzvraćaju udarac

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz najavio je u utorak da ruski veleposlanik pri EU-u nema više pristup Europskom parlamentu, što je odgovor na rusku ‘crnu listu’ kojom se zabranjuje ulazak u tu zemlju za 89 europskih građana.

Ruska ‘crna lista’ predočena je prošli tjedan europskim diplomatima. Na njoj se nalazi određeni broj bivših i aktualnih europarlamentaraca koji su otvoreno kritizirali predsjednika Vladimira Putina i politiku Rusije u ratu u Ukrajini.

‘Nakon objave crne liste političara i europskih dužnosnika, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz danas je informirao ruskog veleposlanika pri EU-u da zbog toga što ruske vlasti nisu uspjele transparentno pojasniti svoju odluku on ocjenjuje da je opravdano reagirati odgovarajućim mjerama’, kaže ured predsjednika EP-a.

Dodaje da je Schulz rekao da će njegova institucija ograničiti pristup ruskom veleposlaniku kao i drugim osobama iz Rusije čiji identitet nije objavljen.

Europski dužnosnici kritizirali su već u subotu rusku ‘crnu listu’ s imenima 89 političara i vojnih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju koja je razljutila Europu i pogoršala već postojeći spor između Zapada i Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Moskva je proteklih mjeseci spriječila ulazak u zemlju nekolicini europskih političara, pozivajući se na povjerljivu listu čije pojedinosti nije objavila.

No, detalji su na vidjelo počeli izlaziti u petak, nekoliko dana nakon što je Rusija onemogućila ulazak konzervativnom njemačkom zastupniku Karlu-Georgu Wellmanu, predsjedniku njemačko-ukrajinske skupine prijateljstva u Bundestagu.

Na listi su uz Wellmana europska zastupnica zelenih Rebecca Harms, liberal i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt te bivši predsjednik poljske vlade Jerzy Buzek.

Lista uključuje i zamjenika britanskog premijera Nicka Clegga, te bivšeg europskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...