Evo zašto muškarci ne žele uzeti ženino prezime

Istraživanje u SAD-u pokazalo je kako se stav muškaraca po tom pitanju nije puno promijenio u posljednjih 30 godina.

Jeste li se ikad zapitali zašto je žena ta koja nakon vjenčanja uzima muževo prezime? Iako se u posljednje vrijeme susrećemo i sa slučajevima u kojima je muškarac uzeo ženino prezime, takve su pojave ipak rijetkost. U Hrvatskoj je najpoznatiji slučaj ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića koji je uz svoje dodao i ženino prezime.  Što je to što muškarce priječi da uzmu ženino prezime? Ponos, tradicija ili nešto treće…

Istraživanje u SAD-u pokazalo je kako se stav muškaraca po tom pitanju nije puno promijenio u posljednjih 30 godina.

– Provodim istraživanja o izboru prezimena još od 1980-ih. Tada su muškarci na to pitanje davali vrlo oštre, a neki čak i vulgarne odgovore. Neprijateljsko raspoloženje prema toj ideji je popustilo tijekom 1990-ih, ali i dan-danas se od 3.000 muškaraca na prste jedne ruke mogu nabrojiti oni koji bi uzeli ženino prezime ili čak samo razmislili o tome.

Huffington Post je u lipnju proveo anketu na 1.000 ispitanika, asamo njih 7 posto je kazalo kako je “sjajno” ako muškarac uzme ženino prezime. Trideset posto je reklo da im je to “u redu”, 40 posto smatra da je to “malo čudno”. 16 posto ispitanika u dobi od 18 do 29 godina misli da bi bilo super kad bi muškarac uzeo ženino prezime, dok to ne misli nitko od ispitanika starijih od 65 godina.

Iako se kao razlozi protivljenja često navode administrativne zapreke, sociolozi tvrde kako su pravi razlozi ukorijenjena očekivanja od muškog i ženskog spola u heteroseksualnim odnosima.

Laurie Scheuble, sociologinja sa sveučilišta Penn State tvrdi kako uzimanje ženina prezimena muškarcima predstavlja kršenje normi.

– Ljudi ih nazivaju manje muževnima i ne mislim da će se to tako brzo promijeniti – kaže Scheuble.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...