Grabar-Kitarović pohvalila Milanovićevu Vladu

Nakon bilateralnog sastanka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i austrijskoga predsjednika Heinza Fischera dvoje predsjednika izašlo je pred novinare.

Fischer i Grabar-Kitarović otkrili su da su razgovarali o odnosima između dvije zemlje, stanju u regiji, izbjeglicama i gospodarstvu, no za hrvatsku javnost daleko najzanimljiviji bio je odgovor predsjednice na pitanje je li Hrvatska druga Grčka:

‘U svakoj zemlji predizborna godina je godina u kojoj nema velikih rezova i reformi. Ali, ja sam optimistična. Hrvatska ne može ući u grčki scenarij. Nakon šest godina ostvaren je rast. Krhak, doduše, iznosi 0,5 posto, ali ipak rast. Nadam se da će se reformskom politikom vlade gospodarstvo nastaviti pomicati naprijed’, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović čime je indirektno, podržala rad Milanovićevog kabineta.

Grabar – Kitarović i Fischer složni su oko pitanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti, posebice kada je riječ o Iranu, Ukrajini i Sjevernoj Africi. Govoreći o pitanju migranata i azilanata, naglasili su kako je potrebno uspostaviti zajedničku politiku na razini EU-a, vodeći se pri tome načelima solidarnosti te mogućnostima svake zemlje članice.

Na pitanje što misle o planu Mađarske da podigne zid na granici sa Srbijom kako bi spriječila prodor ilegalnih migranata na svoj teritorij, oboje su odgovorili kako ne smatraju takvo rješenje dobrim, a Grabar – Kitarović naglasila je i kako ne bi komentirala politiku susjedne zemlje, te da je to tema kojom se treba baviti Europsko vijeće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...