OPĆA BOLNICA ZADAR

Grad uputio Ministarstu zahtjev za zadržavanje Odjela za transfuziju

Antena Zadar / Zara PIX

Gradsko vijeće Grada Zadra na posljednjoj održanoj sjednici raspravljalo je o statusu i kompetencijama Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar te zauzelo stav kako je potrebno od Ministarstva zdravlja RH te od Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu zatražiti zadržavanje statusa Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar kao subregionalnog centra s nadležnostima prikupljanja, obrade i distribucije krvi.

Zahtjev za zadržavanje statusa i kompetencije Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar upućen je Ministarstvu zdravlja RH i Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu.

Odjel transfuzije OB Zadar ima status subregionalnog centra. U tom svojstvu, uz pomoć Crvenog križa, Udruge Kalelarga i svih aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi organizira prikupljanje krvi. Davalaštvo krvi u našem gradu i cijeloj Županiji je jako razvijeno, tako da zahvaljujući toj nesebičnosti OB Zadar i OB Biograd raspolažu s dovoljnom količinom krvi i krvnih pripravaka, stoji u zahtjevu Grada.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je prijedlog da se ukine status subregionalnog centra te da isti ubuduće djeluje u okviru Regionalnog centra Split. To je neprihvatljivo, dodaje se.

Relativna udaljenost centara uzrokovala bi nesigurnu opskrbu krvlju te nesigurnost liječenja i moguće incidente. Nadolazeća turistička sezona višestruko povećava broj korisnika krvi, a stagniralo bi i davalaštvo krvi, stoji u zahtjevu kojeg potpisuju Živko Kolega i Božidar Kalmeta.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar