Iduća tri dana Zadar domaćin 46. Skupštine Medcruise-a

Lučka uprava Zadar i hotelska kuća Falkensteiner slijedeća tri dana će biti domaćini ovogodišnje 46. Skupštine Medcruise-a, organizacije koja okuplja preko 100 mediteranskih, atlantskih i crnomorskih luka vezanih za cruising turizam, odnosno koji se bave prometom brodova na kružnim putovanjima, a održat će se u hotelima Funimation i Adriana na Boriku.

Udruga Medcruise posluje već 19 godina i okuplja članove 100 luka s tri kontinenta u 20 zemalja, 73 lučke uprave.

U Zadar je stiglo 115 delegata, predstavnika luka na Mediteranu i Crnom moru koji će slijedeća tri dana sudjelovati u organiziranim programima, predstavnici osam od 52 kruzerske tvrtke na svijetu te pet internacionalnih turističkih novinara.

Prema najavama predstavnika Medcruisea, kruzersku luku u Gaženici, ali i sam grad Zadar upoznati će predstavnici Royal Caribbean Cruises Ltd, MSC Cruises, Carnival Cruise Line te Disney Cruise Line.

Ovaj skup svrstava se u red najznačajnijih događaja vezanih za pomorstvo i cruising turizam ove godine u Europi.

Događaj je izuzetna prilika za predstavljanje i pozicioniranje naše nove luke i grada Zadra svim sudionicima cruise tržišta koje je prepoznalo Zadar i broj turista koji dolaze cruiserima je sve veći. Tako nas je 2014. godine posjetilo 53.000 turista, ove 2015. očekuje se dolazak 70.000 turista dok se u narednoj 2016. godini očekuje čak 120.000 turista.

Na konferenciji za novinare događaj su predstavili predsjednica Medcruisa Carla Salvado, tajnik asocijacije Thanos Pallis i ravnatelj Lučke uprave Zadar Emil Bilić.

– Skupština najveće europske lučke organizacije vezane za specijaliziranu vrstu turizma, krstarenje, predviđa bogat program s obradom različitih tema, a naglasak je na koordinaciji i suradnji kruzerskih luka i lokalnih, gradskih vlasti na područjima gdje se te luke nalaze, kazala je Salvado.

– Godina 2013. bila je rekordna prema broju putovanja kruzerskim kompanijama. Te godine je Mediteranom putovalo 27 milijuna putnika. Cilj luka koje udomljuju kruzere i tvrtki koje se tim poslom bave je povećanje tog broja na održivi način, kazao je Pallis.

Hrvatski članovi udruge Medcruise su Rijeka, Šibenik, Split, Korčula i Dubrovnik te Zadar koji je kruzerskim kompanijama postao zanimljiv otvaranjem luke Gaženica.

Sudionici ovog skupa u okviru sadržajnog programa obići će samu luku, Zadar i njegove okolicu, dok će velika gala večera nakon sutrašnjeg koncerta u Sv. Donatu, za sve uzvanike biti organizirana u Arsenalu te na takav način savršena prigoda za kontakte i razgovore o poslovnoj suradnji.

Prema riječima predstavnika Medcruisea, domaćinstvo ovom skupu ponudilo je čak 14 mediteranskih lučkih gradova od kojih je izabran Zadar.

– Lučka uprava Zadar se ponudila organizirati ovu Skupštinu, a kako joj je svake godine domaćin neki drugi grad, ovaj put smo odlučili da to bude upravo Zadar. Skupština je jedan veliki međunarodni događaj svakako koristan za lokalnu i regionalnu samoupravu domaćina. Naime, rute u krstarenju odlučuju brodari, a kada ovakvim putem bolje upoznaju luku i grad, onda sve bolje funkcionira. Naime, za grad Zadar je ovo savršena prilika jer predstavnici kruzerskih kompanija ne stižu obići sve destinacije na Mediteranu, ali zahvaljujući ovoj Skupštini, ciljano su doputovali baš u Zadar i  to je jako dobra stvar, jer će u ova tri dana obići luku Gaženica i sam grad, zaključio je Pallis.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...