Cestitka_Uskrs

Izraelci izvan sebe: UN skupini povezanoj s Hamasom dao status nevladine udruge

Izrael je u ponedjeljak optužio Odbor Ujedinjenih naroda (UN) koji nadgleda nevladine organizacije da je izdao UN-ove akreditacije udruzi za koju tvrde da u Europi promiče protu-izraelsku propagandu te da je povezana s militantnom palestinskom skupinom Hamas.

Izraelska misija pri Ujedinjenim narodima objavila je priopćenje u kojem je osudila odluku 19-članog UN-ovog Odbora za nevladine organizacije da odobri molbu za akreditaciju Palestinskom centru za povratak (Palestinian Return Centre – PRC). Ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji zanijekala je povezanost s Hamasom i istovremeno optužila Izrael da ju pokušava obezvrijediti.

Izrael u priopćenju navodi da je PRC zabranio još 2010. zbog veza s Hamasom, a proziva ga i kao ‘organizacijsko i koordinacijsko krilo Hamasa u Europi’, s članovima koji uključuju i visoke dužnosnike Hamasa.

‘Do danas, UN je dao Hamasu popust i dozvolio mu je da ojača svoje aktivnosti’, rekao je u priopćenju veleposlanik Izraela u UN-u Ron Prosor. Kazao je i da je UN sada otišao i korak dalje, dajući Hamasu ‘proslavu dobrodošlice na glavnom ulazu, dopuštajući mu da postane punopravni sudionik’.

PRC je sve tvrdnje Izraela odbacio kao neutemeljene. ‘PRC će uručiti protestno pismo Ujedinjenim narodima… protiv lažnih optužbi Izraela’, istaknula je skupina na svojim internetskim stranicama, dodajući da je ‘nije povezana s bilo kojom palestinskom strankom, uključujući i Hamas’.

Službeni status nevladine organizacije pri UN-u skupini daje pristup prostorijama i mogućnost da prisustvuju ili promatrati mnoge događaje i konferencije diljem svijeta.

Za tu odluku je glasovalo 12 zemalja uključujući Iran, Pakistan, Sudan, Tursku, Venezuelu, Kinu i Kubu, a SAD, Urugvaj i Izraela su glasovali protiv. Indija, Rusija i Grčka bile su suzdržane, a predstavnik Burundija odsutan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...