Kantarionovo ulje pomaže kod akni, opeklina, čak i depresije

Zbog sastojaka koji regeneriraju i smiruju, gospina trava pomaže tijelu i izvana i iznutra, ova čudesna biljka je poznatija po maceratu popularnog naziva kantarion.

Ljekoviti učinak gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njezinih sastojaka.

Biljka je poznatija po maceratu popularnog naziva kantarion, objašnjava Anamarija Pažin Morović, aromaterapeutkinja. Kantarionovo ulje smatra se gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi cijeli niz simptoma od kožnih tegoba poput akni, ožiljaka, opeklina od sunca, preko blage depresije do ginekoloških smetnji.

Tradicionalno se ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje. Ulje je fotosenzibilno i zato se ne bi trebalo koristiti neposredno prije izlaganja suncu. Osim toga, kantarionovo ulje ne sadrži zaštitne faktore – upozorila je Pažin Morović i savjetovala kako napraviti osvježavajuću masku za lice i tijelo, koja je dobra nakon sunčanja, osobito ako ste izgorjeli.

U čašu hladnog čvrstog jogurta dodajte veliku žlicu kantariona i dobro promiješajte. Mješavinu nanesite na lice, vrat i dekolte te na druge crvene dijelove tijela. Ostavite da djeluje pola sata i zatim isperite mlakom vodom. Za domaći losion za njegu tijela nakon sunčanja potrebno vam je 80 ml kantariona, 20 ml hidrolata lavande i 25 kapi eteričnog ulja prave lavande.

Pomiješajte sastojke i dodajte u bočicu s raspršivačem. Nakon tuširanja, dobro protresite bočicu i nanesite mješavinu na mokru kožu – savjetuje Pažin Morović.

Gospina trava poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često rabi kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba, ipak najviše je istraženo i potvrđeno njezino  antidepresivno djelovanje. U Njemačkoj je uobičajeno davati čaj gospine trave maloj djeci i djeci u pubertetu da bi se lakše nosila s hormonalnim promjenama, a rabi se i za ublažavanje PMS-a.

Čaj se priprema tako da se jedna do dvije žličice suhe gospine trave ostavi da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer pije se po šalica čaja. Kako bi djelovao, čaj protiv depresije treba piti od četiri do šest tjedana. Ako ne volite čaj, napravite višenamjensko ulje od gospine trave od svježih cvjetova.

Pustite ih da lagano uvenu, stavite u staklenku i prelijte sa 100 ml maslinova ulja. Zatvorenu staklenku držite tri tjedna na sunčanom prozoru i više puta protresite.

Cvjetove gospine trave kombinirajte s maslinovim uljem

Napunite čistu staklenku cvijetom gospine trave koji ste prethodno prosušili na čistoj plahti (cvijet ne smije biti presuh). Zatim prelijte cvijet biljnim uljem (maslinovim ili drugim hladno prešanim) skroz do vrha staklenke. Stavite posudu na svijetlo mjesto i pričekajte mjesec dana. Nakon toga procijedite ulje i spremite u čistu ambalažu.
Gospina trava bere se od  sredine lipnja do kolovoza

Gospina trava bere se ljeti  tijekom cvatnje, od sredine  lipnja do kolovoza. Ubire se  samo gornji zeleni dio jer se u cvjetovima i gornjim listovima  nalazi  najviše aktivnih tvari. U listovima se nalaze sitne uljne žlijezde, pa se kad ih okrenete prema suncu čini kao da su puni rupica. Raste na sunčanim  predjelima i u sjeni.
Kućni spa za umorna stopala

Šalica krupne soli, žlica kantarionova ulja, pet kapi eteričnog ulja paprene metvice (nije za djecu i trudnice) i pet kapi eteričnog ulja prave lavande. Promiješajte sastojke, dodajte u lavor s hladnom vodom i uronite stopala. Kupka regenerira i hidratizira kožu stopala i smiruje upalne procese te ublažava ožiljke.

Domaće ulje uvijek pri ruci

Deset ml kantarionova ulja (jedna velika žlica), pet kapi paprene metvice i pet kapi prave lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon kupke, lezite i podignite noge na povišeno. Odmarajte barem 30 minuta. Bočicu kantarionova ulja dobro je uvijek imati pri ruci radi njegove višestruke namjene.

Top 5 najboljih savjeta:

1. Protiv reume, gihta i išijasa

Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa i gihta.

2. Protiv gljivica

Umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu neka stoji nekoliko sati. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta.

3. Ublažava rane od ležanja

Kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta na dan.

4. Protiv strija u trudnoći

Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. No, budite oprezni jer trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.

5. Protiv herpesa, akni, proširenih vena i ožiljaka

Kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opeklina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta na dan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...