Lalovac o snižavanju kamata: “Veselim se tužbama banaka”

Premijer Zoran Milanović rekao je da je rezanje zateznih kamata bila razumna mjera u interesu ljudi. Dodaje da je cilj bio zaštititi srednji sloj građana.

“Veselim se tužbama banaka u Bruxellesu”, kazao je Boris Lalovac, ministar financija, na otvaranju izložbe ‘120 godina socijaldemokracije u Hrvatskoj’ u Hrvatskom državnom arhivu.

Podsjetimo, nakon što je Vlada srezala najveće zatezne kamate s 12 na približno 8 posto i najveće dopuštene kamate za potrošačke kredite s 11 na okvirno 10 posto, pobunili su se bankari te najavili da će Hrvatsku tužiti Europskoj komisiji.

Premijer Zoran Milanović također se osvrnuo na najave iz bankarskih krugova, prenositportal.

Milanović: Bila je to razumna mjera

– Jučer smo na Vladi donijeli odluku o ograničavanju zateznih kamata i banke odmah danas kažu da će nas tužiti Europskoj komisiji. Je li to bila socijaldemokratska mjera? Vjerojatno, ali to je prije svega bila razumna mjera u interesu ljudi. Mjera od jučer simptomatična jer pokušavaš intervencijom države, ali ne da prelaziš granice, zaštititi one koji predstavljaju sloj sredine, centar, razum, život od rada, koji ima legitimna očekivanja uređenom društvu u kojem te banka neće satrati. Najbolji je to dokaz da smo u ove tri godine vrlo razumno i oprezno gledali na te stvari i nismo povlačili tu vrstu političkog oružja.

‘Mi predstavljamo najzdraviji svjetonazor’

Ne zato što dolaze izbori, nego zato što je cijela jedna kategorija ljudi došla u situaciju koja je ekonomski teška. I tu ne treba pitati tko je kriv. Tako je, i nije dobro, i država treba djelovati i zaštititi slabijega, ali ne na način da ga destimulira. Treba mu omogućiti da se bori za sebe, da se usavršava, jer ti ljudi, srednji sloj, radnici su koji su se i prije sto godina organizirali i borili protiv onih koji su izvlačili ogromnu dobit iz proizvodnog procesa. Mi smo danas Europi centar, malo na lijevo, i predstavljamonajzdraviji svjetonazor –  kazao je Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...