Maras: Neće nama u Italiji određivati kamate

Nakon što je Vlada srezala najveće zatezne kamate s 12 na približno 8 posto i najveće dopuštene kamate za potrošačke kredite s 11 na okvirno 10 posto, pobunili su se bankari. Iz njihove udruge traže reakciju Europske komisije, javlja Hrvatski radio.

Iz Italije se u emisiju Hrvatskog radija Poligraf javio predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček. Rekao je da nisu zaprijetili Europskom komisijom, već će argumentima tražiti zaštitu Europske komisije. On smatra da ne stoji glavni vladin argument da želi pomoći građanima.

Građanima neće pomoći već će proizvesti niz negativnih efekata, rekao je Bohaček. Banke su trgovačka društva i kao i ostali trgovci prodaje svoj proizvod. Administrativno određivanje cijena naših proizvoda je kršenje temeljnih prava igre na tržištu. Tuđim novcem ne smije se kupovati popularnost… Ako je htjela pomoći građanima, Vlada je mogla odrediti cijenu mlijeka, naglasio je Bohaček.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je kako se ne boje reakcija iz Bruxellesa. Pomalo zlobno je komentirao da je Bohaček vjetojatno u Italiji na konzultacijama s vlasnicima najvećih banaka u Hrvatskoj. Pozvao ga je da prvo prijavi talijansku vladu Bruxellesu.

Dosta nam je dvostrukih kriterija, neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate i kamate na potrošačke kredite, naglasio je Maras. Istaknuo je kako su banke postigle 2,5 milijardi dobiti u prošloj godini i da prema tome mogu dati svoj doprinos teškoj gospodarskoj situaciji.

Ovu mjeru drži dobrom mjerom u pomoći građanima i odbacuje sve insinuacije da je ovo samo još jedan predizborni potez. Sve četiri godine Vlade su predizborne, naglasio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...