Milanović: HV nije napadala u BIH, vrijeđate naš pravni poredak!

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zaključka o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima, pogotovo onima vezanima za ratno doba. ‘Jasno dajemo do znanja da nećemo postupati po političkim zahtjevima koji vrijeđaju naš pravni poredak i da ćemo zaštiti svoje ljude u čiju nevinost vjerujemo’, istaknuo je premijer Zoran Milanović.

Vlada u zaključku izražava zabrinutost sadržajem pojedinih akata pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine koja se upućuju Hrvatskoj.

‘Dobivamo određene molbe koje su u svom sadržaju neprihvatljive po RH, u opisu događanja u BiH spominju se i napadi HV-a i određene stvari koje po našem viđenju nisu točne i vrijeđaju pravni poredak RH.

One ne proizlaze iz međunarodnih sporazuma i iskrivljuju sliku što se tamo događalo. Interes svih je individualno procesiranje i svi su složni da na tome ustrajemo i tu smo spremni pružiti svaku pomoć bilo kojoj zemlji, ali oni koji traže o nas pomoć moraju znati da u tom mi imamo svoje standarde koji se moraju poštovati.

Sve što izlazi izvan toga i vrijeđa naš pravni poredak mi po tome nećemo postupati. Očekujmo da će pravosudna tijela u BiH to poštovati i da će odstupiti od teza koje nisu točne i koje vrijeđaju naš pravni poredak’, kazao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa.

Prema riječima premijera Zorana Milanovića zaključak kojeg je Vlada usvojila ima dosta političkih elemenata jer ih mora imati.

‘Dvadeset godina nakon rata i dvije godine prije zaključenja rada Haaškog suda nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama i s političkim frazama kojih smo se naslušali i nagledali i tribunal je o tome nešto rekao kada je u pitanju RH i naša uloga u BiH te u oslobodilačkom ratu i Oluji. Od toga se moramo zaštiti ali i upozoriti susjednu državu i svaku drugu državu, kojoj priznajem neovisnost pravosudnih tijela, ali ovakve stvari vrijeđaju naš pravni poredak i protivne su našim nacionalnim interesima. Jasno dajemo do znanja da po tome nećemo postupati i da ćemo zaštiti svoje ljude u čiju nevinost vjerujemo i za koje nisu ponuđene argumentirani razlozi’, istaknuo je Milanović.

Dodao je da Vlada neće dopustiti političke optužnice i da ako je netko za nešto odgovoran da mu se teoretski može suditi i u Hrvatskoj suditi.

‘Upozoravamo susjede da gledaju svoj posao a mi ćemo gledati svoj’, zaključio je premijer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...