Milanović s braniteljima: Je li došao kraj “opsadi” Savske 66?

Nakon više od 220 dana prosvjeda koji su kulminirali opasnim zbivanjima na Markovu trgu prošlog tjedna, branitelji će se sastati se premijerom Milanovićem.

Nakon više od 220 dana prosvjeda u Savskoj 66 koji su kulminirali opasnimazbivanjima na Markovu trgu prošlog tjedna, predstavnici branitelja će se u ponedjeljak u 10 sati u Banskim dvorima sastati s premijerom Zoranom Milanovićem. Uz njega, susretu će nazočiti ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović. Sastanak će, kako su i željeli branitelji, bitijavan.

Vođe prosvjeda, Đuro Glogoški i Josip Klemm u nedjelju nisu željeli potvrditi da će upravo oni sjesti za stol s premijerom. No da je dogovor dviju strana već postignut tvrdi brigadir Miodrag Demo iz Ureda za branitelje Grada Zagreba.

Koliko imam informaciju, mislim da su se premijer Milanović i dečki dogovorili konačno, hvala Bogu. Nakon ovih 200 i nešto dana to je trebalo riješiti. Iako je to trebalo riješiti već drugi dan kad je šator podignut u Savskoj. Za jedan razuman dogovor potrebno je dvoje. Treba sjesti za stol i porazgovarati čiji su što problemi i riješiti u roku sat vremena. Mi u Gradu Zagrebu tako radimo. Mislim da zakon treba biti jedinstven, mislim da Matić treba pokazati malo više senzibilnosti prema tim ljudima u kolicima, a i dečki da sukladno situaciji u Hrvatskoj da budu, ja bih rekao, tolerantni – rekao je Demo u nedjelju dodajući kako misli da se ministru Matiću “neće ništa dogoditi”.

Premijer je već ranije kazao kako ne misli pregovarati s braniteljima, nego da im nudi priliku za razgovor.

Ne idemo mi pregovarati. Idemo razgovarati. Dakle, to je razgovor u kojem će glavnu riječ voditi ministar Matić‘ – izjavio je Milanović u subotu te još jednom naglasio da neće udovoljiti braniteljskom zahtjevu za smjenom resornog ministra Matića.

– Moj stav je tu jasan. Nikome ne prijetim. Ne možete biti prijetnja ako štitite svoje ministre – pojasnio je.

Nedjelju su branitelji u Savskoj proveli u pripremama za sastanak. Dogovor je bio da ne komentiraju situaciju prije susreta s premijerom. Tek su neslužbeno poručili kako se nadaju konstruktivnom razgovoru.
Šator u Savskoj

Podsjetimo, 20. listopada 2014. ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 niknuo je šator i zapaljena je logorska vatra. Branitelji su tada naveli svoje zahtjeve: smjena resornog ministra Predraga Matića i njegove zamjenice i pomoćnika, objedinjavanje svih prava u jednom  zakonu i ustavni zakon o hrvatskim braniteljima. Prosvjednici su poručili da se neće maknuti iz Savske sve dok ih Vlada ne ispuni.

Iako su nekoliko puta uputili poziv premijeru da razgovara s njima, on je to uporno odbijao. Ponavljao je kako ne pristaje na ultimatume.

Opsada Markova trga

Situacija je dosegnula vrhunac prošlog četvrtka kada je dio branitelja, predvođen Glogoškim i Klemmom, došao na Markov trg dati podršku radnicima RIZ-a i Imunološkog zavoda. Iskoristili priliku da zatraže sastanak kod Milanovića navodeći kako se ne misle maknuti dok ih ne primi. Skoro 30 sati trajala je ‘opsada’ na Gornjem gradu. Na trg su donijeli klupe, suncobrane i hranu, a bivša misica Anica Kovač im je poslala dva janjca. Kako bi izbjegli prisilno uklanjanje s trga, budući da nisu prijavili prosvjed, u 22 sata branitelji su se sklonili u Crkvu sv. Marka gdje su i prenoći. Istovremeno, branitelji u Savskoj blokirali su cestu i ispred sebe postavili nekoliko plinskih boca.

U petak je na Markov trg krenula nova skupina branitelja, no policija ih je zaustavila kod Kamenitih vrata. Branitelji su pokušali probiti policijski kordon, došlo je do naguravanja. Pregovori su trajali satima, a nešto prije 18 je postignut dogovor. Branitelji su se odlučili povući u Savsku do ponedjeljka kada će se sastati s premijerom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...