Mjesec rođenja otkriva koje bolesti vam prijete

Nova studija, koju su proveli američki znanstvenici na Sveučilištu Columbia, otkrila je kako su određene bolesti vezane uz mjesec rođenja pojedine osobe.

Studija objavljena u Journal of American Medical Informatics Association tako je pokazala da ljudi rođeni primjerice u svibnju imaju najmanji rizik od bolesti srca, a oni rođeni u listopadu spadaju u najrizičniju skupinu za te bolesti.

Liječnik Nicholas Tatonetti zajedno je s kolegama na Znanstvenom institutu Sveučilišta Columbia uspoređivao medicinska stanja 1600 pacijenata s mjesecom u kojem su rođeni. Također su pregledali zdravstvene kartone 1,7 milijuna pacijenata u New Yorku te pronašli 55 bolesti koje se mogu povezati s njihovim mjesecom rođenja. Znanstvenici su i ranije s mjesecom rođenja povezali 20-ak bolesti, većinom srčanih.

Tako oni rođeni u kasnu jesen i zimu imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, a oni rođeni u ranu jesen najčešće pate od respiratornih tegoba.

Neurološki i reproduktivni problemi povezani su pak s osobama koje su rođene početkom zime. Također, bebe rođene u srpnju i listopadu u New Yorku imaju veći rizik od astme jer je tada u tome gradu najviša koncentracija alergena, a prethodna je studija pokazala da se isto opaža u Danskoj i Švedskoj u svibnju i kolovozu.

Tako za poremećaj hiperaktivnosti i manjka pažnje ADHD nije važna država u kojoj je dijete rođeno – studije su pokazale da je povezan sa studenim kao mjesecom rođenja.

Tatonetti naglašava da ovi rezultati nisu razlog za paniku jer, bez obzira na rizik, postoje načini da smanjimo šansu za oboljenje ako se držimo pravila zdravog života, od vježbanja i režima prehrane do odustajanja od raznih poroka poput cigareta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...