MMF odobrio odgodu Grčkoj: četiri rate plaća odjednom 30. lipnja

Grčki premijer Aleksis Cipras u srijedu je razgovarao o tome u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom no razlike između dviju strana nisu prevladane

Grčka vlada zatražila je i dobila u četvrtak odgodu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za otplatu četiri rate duga koje dospijevaju u lipnju, od kojih je prva trebala biti plaćena u petak.

“Iskoristili smo mogućnost koju nam pružaju propisi MMF-a, a što će nam dati više vremena za pregovore”, rekao je izvor grčke vlade.

“Grčke vlasti obavijestile su fond danas da planiraju četiri rate isplatiti odjednom 30. lipnja”, rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice o svoti od 1,6 milijardi eura.

Atena, koja je u financijskim teškoćama, upravo pregovara sa svojim vjerovnicima – Europskom unijom i MMF-om o isplati zadnje rate zajma u iznosu od 7,2 milijarde eura koja je obustavljena već gotovo godinu dana, a iz tog bi novca podmirivala svoje dugove.

Grčki premijer Aleksis Cipras u srijedu je razgovarao o tome u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom no razlike između dviju strana nisu prevladane.

Cipras je rekao da će nastaviti pregovarati idućih dana.

Vjerovnici traže nove mjere štednje, ali grčka vlada ne želi i dalje provoditi takvu politiku koja je zemlji nametnuta prije pet godina kako bi mogla dobivati međunarodne zajmove. Ipak, Atena koja je u teškoj financijskoj krizi, priznala je nedavno da je pristala na “ustupke” kako bi s partnerima postigla konsenzus prije kraja lipnja kada mora platiti 1,6 milijarda eura.

Grčka duguje ukupno oko 320 milijarda eura, od kojih oko 65 posto MMF-u i zemljama eurozone, a 8,7 posto je dug Europskoj središnjoj banci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...