Muke sa švicarcem, “Ako mislite da ne može biti gore, varate se”

Problem s kreditima u švicarskim francima nije samo problem s kojim se susreću dužnici u Hrvatskoj. Slična priča muči i Poljake. ‘Banke i vlast svjesno su prevarile stotine tisuća građana’, tvrdi Tomasz Sadlik, Poljak koji u svojoj zemlji vodi udrugu koja okuplja mnoge kojima su krediti u švicarcima – uništili živote.

“Ako mislite da ne može biti gore, varate se. Moj slučaj baš to dokazuje’, marfijevski objašnjava za HRT Tomasz Sadlik.

Imao je dobro uhodanu agenciju za prevođenje i odlučio je kupiti prostor za ured. Platio ga je kreditom od 196 tisuća švicarskih franaka. A onda – šok. Dug se udvostručio. Budući da više nije mogao plaćati kredit banka je zatražila cjelokupnu isplatu. Oduzeli su mu ured, stan, blokirali sve račune. I osobni mu je život krenuo nizbrdo.

Ipak, skupio je hrabrosti i tužio Raiffeisen banku.

“Krediti su prevara”

“Izgubio sam na prvostupanjskom sudu i žalio se. Moram čekati još najmanje dvije godine do presude. No tu neće biti kraj. Onaj tko izgubi, banka ili ja, opet će se žaliti i naći ćemo se na vrhovnom sudu. Krediti u švicarcima bili su otpočetka prevara”, izjavio je Sadlik. Agencija za nadzor banaka već 2006. upozoravala je na to. No zarada je bila važnija. ‘Bankovni službenici za odobrene kredite bili su dvostruko plaćeni, premda se znalo o čemu je riječ’, dodao je.

Poljaci su podijeljeni oko toga je su li dužnici u francima bili samo naivni ili su željeli profitirati. Vlast uglavnom šuti.

“To je i razumljivo, jer u drugoj najvećoj poljskoj banci vlada ima dionice i zarađuje na njima. Najveće oporbene stranke nas podupiru sve dok ne dođu na vlast”, tvrdi Sadlik.

Novi predsjednik Andzej Duda obećava da će se pozabaviti cijelim slučajem.

Katarina Lucić iz Udruge Franak smatra kako ovaj problem treba riješiti na europskom nivou, jer se radi o istom ponašanju banaka u svim slučajevima. Banke su čak u nekim slučajevima ucjenjivale klijente, dodala je.

Posao i za USKOK?

Nakon propalih pregovora s Ministarstvom financija, nabujali problem jedino može riješiti politička volja, tvrde iz udruge Franak Ovih dana predat će kaznene prijave Državnom odvjetništvu. Lucić je kazala kako postoji velika mogućnost da će se u priču uključi i USKOK – radi sumnje da se radi o organiziranom djelovanju više osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...