Namirnice od kojih nutricionisti bježe “kao od kuge”

Gotovo svakodnevno čitamo o hrani koju nutricionisti preporučuju za konzumiranje, ali rijetko čujemo koju to hranu oni ne bi apsolutno nikada konzumirali. Troje nutricionista, Elissa Goodman, Meryl Pritchard i Kelly Leveque otkrivaju koje su to namirnice.

1. Gazirana pića

U samo jednoj limenci Coca-Cole nazali se čak 40 grama šećera, a sve što sadrži preko 8 grama šećera je jednostavno previše. Gazirana pića nisu hrana, a ipak se prečesto koriste u dijetama.

2. Glukozno-fruktozni sirup

Nutricionisti izbjegavaju sastojke koji se često nalaze u brzoj hrani i začinima te objašnjavaju da se metabolizacijom fruktoze mogu osloboditi radikali koji mogu dovesti do upale jetre.

3. Industrijsko ulje od sjemena

Ovakva ulja su često kemijski tretirana, brzo oksidiraju i puna su Omege-6

4. Procesuirana soja

Procesuirane oblike soje treba izbjegavati pod svaku cijenu jer se, kako tvrde nutricionisti, tijekom obrade soje formira slobodna glutaminska kiselina, koja je jak neurotoksin

5. Mesne prerađevine

Takvo meso najčešće dolazi od životinja među kojima se brzo šire zaraze, također je puno natrij nitrata i izloženo antibioticima i hormonima

6. Kokice iz mikrovalne

Nutricionisti tvrde da mogu biti vrlo opasne za zdravlje jer sadrže sintetske kemikalije koje se povezuju s razvojem karcinoma, povišenim kolesterolom, smanjenim imunitetom te bolestima štitnjače

7. Margarin

Radi se od najjeftinijeg ulja najslabije kvalitete, a sadrži i razne aditive i kemikalije

8. Bezmasne namirnice

Proizvođači su, kako bi nadoknadili nedostatak životinjskim masti u nemasnim namirnicama, počeli dodavati velike količine šećera, što može dovesti do dijabetesa, povećane tjelesne težine, srčanih bolesti…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...