Nebriga Zadrana za vlastitu djecu: Dvije trećine djece u prometu potpuno nesigurno!

U svibnju ove godine volonteri udruge Roditelji u akciji – RODA su u devet gradova Hrvatske proveli istraživanje o stanju sigurnosti djece u automobilima, uključujući i Zadar. Rezultati istraživanja pokazuju da se svako drugo dijete u Hrvatskoj prevozi u automobilu u potpunosti nezaštićeno, a u Zadru čak dvoje od svako troje djece nije uopće vezano.

Unatoč zakonu koji propisuje obavezno korištenje sigurnosnog pojasa kod svakog putnika, a kod djece korištenje dječje autosjedalice ili pomoćnog postolja, u Zadru je samo 34% djece vezano sustavom koji odgovara njihovu uzrastu, a čak troje od četvero djece u dobi od pet godina ili starije uopće nije vezano.

Rezultati također pokazuju da je tek svaki drugi vozač vezan, a među odraslim suvozačima samo je trećina vezana sigurnosnim pojasom. Također, vozači i suvozači koji ne koriste sigurnosni pojas najčešće ne vežu ni djecu, dok vozači i suvozači koji vežu djecu u autosjedalici ili pojasom obično vežu i sebe.

Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru, a rezultati se znatno razlikuju od mjesta do mjesta. Korištenje sigurnosnih pojaseva odraslih putnika na prednjem sjedalu u Zadru je znatno niže u usporedbi s prosjekom, kao i učestalost korištenja sustava vezanja djece u automobilima.

Unatoč poraznim rezultatima ovog istraživanja koji pokazuju da je svako drugo dijete, a u nekim krajevima Hrvatske, uključujuči i Zadar, čak dvije trećine djece potpuno nezaštićeno u automobilu, ipak postoje naznake pomaka na bolje, posebno na nivou Hrvatske. Prije šest godina, slično Rodino istraživanje u Zagrebu i Osijeku pokazalo je da se tada više od 60% djece prevozilo potpuno nevezano, a samo 28% je bilo vezano odgovarajućim sustavom. Istovremeno, od tada pa do danas, kako je broj djece vezane u automobilima rastao, tako je broj djece stradale u svojstvu putnika značajno padao. Sa više od 800 ozlijeđene djece u svojstvu putnika u 2009. g. smanjio se na nešto više od 500 djece ozlijeđene u 2014. g.

 

U kojoj mjeri vozači (ne)osiguravaju zaštitu djece u automobilima u Zadru?

Dvoje od svako troje djece u Zadru vozi se u automobilu potpuno nevezano!

U svibnju ove godine volonteri udruge Roditelji u akciji – RODA su u devet hrvatskih gradova proveli istraživanje o stanju sigurnosti djece u automobilima. Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru te je obuhvatilo 1.320 automobila s ukupno 1.764 djece.

Rezultati istraživanja znatno se razlikuju od mjesta do mjesta, a pokazuju da  se svako drugo dijete u Hrvatskoj prevozi u automobilu u potpunosti nezaštićeno. U Zadru je ovaj broj još veći, gdje se čak 65% djece vozi u potpunosti nevezano. Posebno je zabrinjavajuća nebriga zadarskih vozača za djecu u dobi pet godina i stariju, među kojom više od 75%, znači troje od svakih četiri, nije vezano, bilo u pomoćnom postolju bilo sigurnosnim pojasom.

Rezultati pokazuju samo koliko često su djeca vezana, ne i jesu li pravilno vezana.

Istraživanje je provedeno promatranjem djece i drugih putnika u automobilima u tipičnom subotnjem danu. Promatrači su bilježili jesu li djeca i osobe na prednjem sjedalu vezani i kojim sustavom (u autosjedalici koja se postavlja suprotno smjeru vožnje, u autosjedalici koja se postavlja u smjeru vožnje, na pomoćnom postolju ili sigurnosnim pojasom). Istraživanje nije bilo usmjereno na pitanje jesu li djeca koja su vezana i pravilno vezana.

Djeca koja su vezana, velikim dijelom su vezana odgovarajućim sustavom.

Rijetka djeca u Zadru koja jesu vezana, u pravilu su vezana sustavom koji odgovara njihovom fizičkom razvoju.

Rezultati pokazuju da se djeca u Zadru velikom većinom prevoze na stražnjem sjedalu, najsigurnijem mjestu za svako dijete u automobilu.

Vezanost djece i vozača i suvozača je povezana – vozači koji ne brinu za svoju sigurnost, ne brinu ni za sigurnost svoje djece

Rezultati također pokazuju da je tek svaki drugi Zadarski vozač vezan, a među odraslim suvozačima samo je trećina vezana sigurnosnim pojasom. Ovo je znatno niže u odnosu na prosjek svih mjesta obuhvaćenih istraživanjem.

Usporedbom rezultata koji se odnose na vezanost vozača, suvozača i djece u automobilu vidljivo je da je nevezanost vozača i suvozača povezana s nevezanošću djece. Ako je vozač nevezan, vrlo je vjerojatno da niti jedno dijete u vozilu nije vezano.

Istovremeno, vozači i odrasli suvozači koji se brinu za sigurnost svoje djece, brinu se i za svoju sigurnost. Rezultati pokazuju da, ako je dijete vezano, trostruko je veća vjerojatnost da je i vozač vezan. Ako dijete nije vezano, vjerojatnost da je i vozač nevezan je dvostruko veća nego da je vezan.

Poruka roditeljima

Danas svaki roditelj zna ili bi trebao znati da nevezanjem djeteta u automobilu u autosjedalici,na pomoćnom postolju ili sigurnosnim pojasom pokazuje izuzetnu neodgovornost i nepoštovanje prema djetetovom pravu na zdravlje i život. Ozljede su najčešći uzrok smrti djece u Hrvatskoj, a najčešće su to ozljede zadobivene u prometu, u svojstvu putnika u automobilima. Samo je tijekom 2014. g. u svojstvu putnika u Hrvatskoj ozlijeđeno ili poginulo više od 500 djece.

Iako se roditeljima čini, posebno pod stresom svakodnevne žurbe do vrtića, na posao, s posla do vrtića, do dućana i drugih obaveza, da je rizik nevezanja djeteta na kratke relacije malen, upravo je suprotno. Čak 80% prometnih nesreća s nastradalima u Hrvatskoj dešava se na cestama unutar naselja, upravo onda kad roditelji misle da se neće ništa dogoditi i da je u redu na tako kratkoj relaciji preskočiti pravilno vezanje djeteta u vozilu. Istovremeno, za vezanje djeteta u vozilo u autosjedalicu ili pojasom ne treba više od 30 sekundi. To je 30 sekundi koje mogu značiti razliku između sretnog i bezbrižnog života ili tragedije koja će obilježiti cijeli život obitelji.

Roditelji se mogu obratiti Rodinim savjetnicama i savjetnicima o autosjedalicama u vezi svih pitanja koja imaju na temu sigurnosti djece u automobilima putem Facebook stranice Rodini savjeti o autosjedalicama, elektronske pošte na [email protected] ili na akcijama besplatnih pregleda autosjedalica u njihovim zajednicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...