Nezaposlenost na najnižoj razini u zadnje tri godine

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je u svibnju s 18,4 posto, koliko je iznosila mjesec dana prije, na 17,1 posto, najnižu razinu u gotovo tri godine, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U svibnju je stopa nezaposlenosti pala treći mjesec zaredom na mjesečnoj razini, a na razini od 17,1 posto nije bila još od lipnja 2012. godine.

Pod utjecajem sezonskog zapošljavanja, nastavak pada stope nezaposlenosti može se očekivati i u lipnju, s obzirom da podaci s web stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je trenutačno nezaposleno 262.015 osoba, što je oko 13 tisuća osoba manje nego krajem svibnja.

Prema ranije objavljenim podacima HZZ-a, krajem svibnja bilo je registrirano oko 275.380 nezaposlenih, što je za 21.700 osoba ili 7,3 posto manje nego krajem travnja. To je ujedno i 15,9 posto ili 52.100 osoba manje nego krajem svibnja prošle godine.

S obzirom na snažan pad registriranih nezaposlenih na godišnjoj razini, u svibnju je i stopa registrirane nezaposlenosti bila znatno manja nego u u istom lanjskom mjesecu, kada je iznosila 19,5 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...