Noćas iza ponoći mogući problemi s internetom

Još od 1972. godine postoji praksa da se svakih 18 mjeseci dodaje po jedna dodatna sekunda Koordiniranom univerzalnom vremenu (UTC), koje se mjeri putem atomskih satova. To se čini kako bi se UTC vrijeme uskladilo s usporavanjem brzine rotacije Zemlje oko svoje osi.

U utorak, 30. lipnja, atomski satovi će poslije 23:59:59 najprije otkucati 23.59:60, a tek će onda prijeći na 00:00:00. To znači da će zadnja minuta mjeseca lipnja 2015. godine imati 61 umjesto uobičajenih 60 sekundi.

Ovaj proces ljudi neće ni primijetiti, no posve druga priča je s računalima koja ne mogu prepoznati tu dodanu sekundu, piše Bug.hr.

Kada je takva sekunda dodana u lipnju 2012. godine, izazvala je rušenje određenih web-stranica kao što su Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn, Gawker i StumbleUpon, a avionski promet u Australiji se našao u kolapsu zbog čega je odgođeno nekoliko stotina letova.

Bug u protokolu NTP (Network Time Protocol), koji služi za sinkronizaciju vremena na računalu putem mreže, uzrokovao je potpuno blokiranje određenih računalnih sustava, a jedino rješenje bilo je njihovo resetiranje.

Dodatna sekunda izaziva zabrinutost i u poslovnom svijetu jer bi samo ta jedna sekunda u slučaju da sustavi nisu spremni mogla izazvati štetu od barem 4,6 milijuna $. Amazon i Google najavili su kako su njihovi poslužitelji u potpunosti spremni za ovaj događaj.

Na kraju treba spomenuti da će Međunarodno telekomunikacijsko udruženje (ITU) u studenom održati zasjedanje na kojem će se predložiti ukidanje prakse dodatne sekunde.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...