Omiljeno ljetno povrće koje možete spremiti na sto načina

Tikvica je jedna od najzahvalnijih namirnica jer je možemo pripremati na doslovno sto načina, hranjiva je, povoljna i dostupna cijelo ljeto. Sezona ljetnih tikvica je započela i preostaje nam samo uživati u njima.

Botanički gledano, tikvice spadaju u rod voća, Cucurbitaceae, baš kao i dinja ili krastavci, ali se pripremaju kao i sve ostalo povrće. Obično ih dijelimo na zimske i ljetne, s time da ljetne imaju nešto tanju koru.

Možete ih jesti do mile volje jer u otprilike 100 grama imaju samo 16 kalorija. Također imaju nešto proteina i ugljikohidrata pa u kombinaciji s nekom žitaricom ili samo s mesom čine kompletan, ali lagan obrok.

Od minerala tikvice imaju mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij. Vitamin C nalazi se u tikvicama kao i svom ostalom povrću i voću, ali ćete tijelu osigurati i lijepu dozu vitamina kompleksa B, pantotensku i folnu kiselinu te vitamin K.

Zbog dijetalnih vlakana tikvica će vrlo povoljno utjecati na probavu i pomoći vam da održite vitku liniju. Možete ju primjerice narezati na kockice i malo ispržiti u tavici te tako dobiti odličan prilog uz meso, a s jako malo kalorija.

Kupovina tikvica

Kao i sa svim ostalim namirnicama, najbolje što možete učiniti jest kupiti domaće tikvice, s lokalnog područja, jer to znači da su najsvježije. Posebno je dobro ako znate od koga ih kupujete i jesu li tretirane pa ih u tom slučaju možete iskoristiti cijele, zajedno s korom. Njihova je sezona već započela i u njima možete uživati do kolovoza. Prilikom kupovine birajte one s neoštećenom korom, ali ne pretvrde. Obično su najbolje one srednje veličine.

I ako slučajno niste znali, tikvice, baš poput rajčica, mogu biti na sobnoj temperaturi nekoliko dana i ne morate ih čuvati u hladnjaku. Također ih možete naribane ili narezane smrznuti i iskoristiti u zimskim mjesecima.

Tikvice u kuhinji

Ako ih narezane prokuhate nekoliko minuta, možete ih pomiješati s ostalim svježim povrćem i upotrijebiti za salatu. Naribane ili sitno narezane, bit će ukusne s rižom kao prilog ili ih možete staviti u razne brzo gotove umake. Budući da djeca često protestiraju kada vide povrće, mnoge se mame služe trikovima pa ‘blendaju’ povrće u umacima. Isti trik možete primijeniti i s tikvicama.

Cvjetovi tikvica nisu još tako poznati, ali su izuzetno ukusni. Probajte napraviti punjene cvjetove tikvica. Brzo su gotovi, a zaista su jako fini.

Kompletan ručak možete napraviti primjerice od tikvica punjenih puretinom i povrćem. Palačinke od tikvica su pak vrlo jednostavne, a ako pazite na liniju, isprobajte ove neobične špagete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...