Papa Franjo sutra u Sarajevu: Doći ću među vas kao brat i glasnik mira

Papa Franjo, 266. nasljednik sv. Petra, u subotu stiže u Sarajevo u posjet koji se u Bosni i Hercegovini očekuje kao najveći događaj u 2015., poticaj i potpora katolicima Hrvatima u vjeri ali i svim narodima i građanima BiH ohrabrenje za miran suživot.

‘Ova godina 2015. i 6. lipnja bit će sigurno zapamćeni jer papa Franjo nije slučajno izabrao Bosnu i Hercegovinu – od svih poziva u Europi. On je ipak prihvatio poziv – ne moj, nego nas biskupa BiH – kojeg sam ja prenio Papi, kao što ga je pozvalo i državno izaslanstvo. Sigurno da ta gesta znači jednu novu nadu, jednu novu potporu, jedan novi izazov i poticaj da svjetske i europske sile ne smiju zaboraviti Bosnu i Hercegovinu a i da se domaći lideri moraju ozbiljnije pozabaviti rješavanjem stanja u ovoj zemlji. Također, da i nas biskupe i Katoličku crkvu potakne kako bismo se hrabrije nosili s izazovima svagdašnjice’, kazao je uoči Papina dolaska vrhbosanski nabiskup kardinal Vinko Puljić.

Treći papinski pohod Bosni i Hercegovini ujedno je prvi takav posjet koji će imati i državnički karakter za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavao II boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu odnosno Banjoj Luci.

‘Papa dolazi kao vrhovni poglavar Katoličke crkve i kao moralni autoritet ali važno je podsjetiti da on dolazi u ime Svete Stolice koja je među prvima priznala neovisnu BiH’, istaknula je Borjana Krišto, zamjenica prdsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH i članica državnog odbora za pripremu dočeka.

Po njezinu sudu, Papin posjet valja iskoristiti kako bi se dokazalo da se u BiH može graditi zajednički život.

U poruci iz Vatikana koja je početkom tjedna objavljena u Sarajevu Sveti Otac je kazao kako u BiH stiže s nakanom utvrditi vjernike katolike u vjeri, iskazati potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu no iznad svega ohrabriti ljude za miran suživot u BiH.

‘Spreman sam doći među vas kao brat i glasnik mira kako bih svima izrazio – naglašavam svima! – svoje poštovanje i svoje prijateljstvo. Želio bih svakoj osobi, svakoj obitelji, svakoj zajednici navijestiti Božje milosrđe, nježnost i ljubav’, poručio je papa Franjo građanima BiH.

Iako je planirano da Sveti Otac boravi u Sarajevu tek oko 11 sati njega čeka vrlo zgusnuti raspored ispunjen brojnim susretima s kojih se očekuju važne poruke.

Papu će u 9 sati u sarajevskoj zračnoj luci dočekati kardinal Puljić te član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji su i čelnici crkvenog odnosno državnog odbora za pripremu Papina posjeta.

Potom slijedi službena državna ceremonija dočeka pred Predsjedništvom BiH i razgovori Svetog Oca s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Središnji događaj ipak će biti dvosatno misno slavlje na stadionu Koševo uz propovjed Svetog Oca.

Misu će koncelebrirati svi biskupi iz BiH kao i većina biskupa iz Hrvatske koji također stižu u Sarajevo predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem a dolazi i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na misi se očekuje 65 tisuća hodočasnika od kojih će oko 23 tisuće stići iz Hrvatske a među njima bi trebali biti hrvatski ministar financija Boris Lalovac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Papa će se posebnom porukom svećenicima, redovnicima i redovnicama obratiti u sarajevskkoj katedrali Srca Isusova a potom ga čekaju ekumenski susret s predstavnicima islamske, pravoslavne i židovske vjerske zajendice kao i susret s oko četiri i pol tisuće mladih.

Sarajevo je već danima u znaku Papina posjeta pa su se uz plakate s njegovim likom i logom ‘Mir vama’ te zastave Vatikana u prodavaonicama pojavili brojni suveniri s likom Svetog Oca kojih su prepuni dijelovi grada koje ionako preplave turisti.

Organizatori tvrde kako sve pripreme prolaze bez zapreka ali i kako će sigurnosti biti posvećena maksimalna pozornost.

Do šest tisuća pripadnika različih policijskih, sigurnosnih i obavještajnih službi te oružanih snaga BiH angažirano je za potrebe osiguranja, već u četvrtak zavareni su svi šahtovi na trasi kretanja kolone u kojoj će biti Sveti Otac, uklanjanju se ljetne terase i kontejneri za smeće no predstavnici vlasti učestalo pozivaju sve građane Sarajeva da u subotu izađu na ulice i pozdrave Papu.

Organizatori tvrde kako je sigurnosno stanje pod punim nadzorom te kako su pripravni reagirati na svaki mogući izazov kao i da nema nikakvih uznemirujućih naznaka o mogućim sigurnosnim ugrozama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...