Posljednja minuta 30. lipnja trajat će 61 sekundu

Zadnja minuta 30. lipnja ove godine trajat će 61 sekundu, što je pojava koji se objašnjava neravnomjernom rotacijom Zemlje. Procedura kojom se dodaje jedna sekunda kako bi se uskladile dvije vremenske skale, prirodna i atomska, nailaze na sve veće kritike.

U svim zemljama svijeta, u noći između 30. lipnja i 1. srpnja, u “Univerzalnom koordiniranom vremenu”, minuta između 23:59 i 00:00 sati trajat će sekundu više nego obično. Iako obični smrtnici neće ni primijetiti taj “višak sekunde”, veliki sustavi satelitske navigacije kao i sustavi sinkroniziranja velikih računalnih mreža morat će strogo voditi računa o ovoj promjeni, objasnio je za AFP Daniel Gambis, direktor Službe za rotaciju Zemlje.

Dvije skale

“Dodanom sekundom, usklađujemo dvije vremenske skale, Univerzalno vrijeme (UT), koje se temelji na rotaciji Zemlje i njenom položaju u odnosu na svemirska tijela i Međunarodno atomsko vrijeme (TAI), ustanovljeno 1971.

Kada je 1972. međunarodnom konvencijom ustanovljeno Univerzalno koordinirano vrijeme, dogovoreno je da razlika između dvije vremenske skale ne može biti veća od 0,9 sekundi. Od te 1972. godine, dodano je 26 sekundi (uključujući onu od 30. lipnja). Posljednji put je jedna sekunda dodana u lipnju 2012., a prije toga u junu 2008.”, naveo je Gambis.

Dugoročno, zbog utjecaja gravitacije Mjeseca i Sunca, koji utječu na plime i oseke, Plavi Planet ima tendenciju usporavanja svog kretanja.

Također je osjetljiv na atmosferska kretanja, na promjene ledenog pokrivača, potrese pa tako jedan dan ne traje točno 24 sata. Planetu Zemlji treba nešto malo više od 86.400 sekundi da okrene jedan krug oko svoje osi.

Sporna sekunda

Atomski satovi su, pak, izuzetno precizni tako da bi do raskoraka od jedne sekunde kod njih moglo doći tek svakih 300 milijuna godina.

Trenutno, više od 400 atomskih satova u svijetu omogućavaju Međunarodnom uredu za mjere i utege u francuskom gradu Sèvresu izračun Univerzalnog koordiniranog vremena.

Pojedine zemlje, poput Francuske i SAD-a, protive se dodavanju ove jedne sekunde, smatrajući da nepotrebnim kompliciranjem, dok se druge, kao što je Velika Britanije, zalažu za njeno zadržavanje.

Rasprava na tu temu bit će održana u okviru Međunarodne unije telekomunikacija u studenome ove godine, kako bi se na znanstvenoj razini odlučilo ukida li se sporna sekunda ili ne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...