Problem s galebovima i dalje muči građane! Relja i Voštarnica više ne spavaju mirno

Pošast galebova po cijelom Zadru već godinama ne jenjava. Otvorene kante za smeće i neadekvatno sanirani otpad ovim pticama predstavljaju izvor hrane i jasno da se na takvim mjestima okupljaju. Ravni krovovi zgrada pravi su raj za galebove koji tamo savijaju svoja gnijezda i svojim glasanjem ometaju stanare koji više nemaju svoj mir, a rješenja zasad niotkuda.

Jedan od stanara (podaci poznati redakciji) požalio nam se na nepodnošljivu galamu galebova na Voštarnici:

– Glasni su, ostavljaju za sobom nered i ometaju nas u svakodnevnom životu, rekao nam je.

S istim se problemom suočavaju i na Relji, kako nam je dojavila naša čitateljica (podaci također poznati redakciji):

– Na području Relje, točnije iznad City Gallerije, okuplja se ogromno jato galebova koje terorizira stanovništvo neposredno prije zalaska sunca do izlaska ujutro. Toliko su glasni da je nemoguće usnuti navečer, kazala je. O tome koliko se čitava situacija izmakla kontroli svjedoči snimka koju nam je poslala, a koju možete pogledati i sami se uvjeriti:

O koracima koje bi valjalo poduzeti da se stane na kraj problemu koji već duže vrijeme muči Zadrane, priupitali smo Emilija Menđušića, osnivača i voditelja Sokolarskog centra u Šibeniku.

 Pojava galebova gotovo je nerješiva nuspojava gradskog života. Ljudi se bune, što je posve razumljivo, ali djelomično i sami mogu pripomoći ublažavanju situacije tako da paze gdje odlažu otpatke. Velik problem su deponiji koji se svakako mogu i trebaju bolje urediti. Dolazak sokolara s orlovima nema dugotrajnog učinka. Dok je sokolar tamo, galebova nema. Čim ode, oni se vraćaju. Solucija nije ni efikasna ni praktična, kazao je Emilio Menđušić.

Scenarij Hitchcockovih “Ptica” ipak nije neizbježna sudbina urbanih sredina, kako bi se to naizgled moglo učiniti.

Uklanjanjem jaja iz gnijezda i postavljanjem zamjenskih plastičnih može se smanjiti broj galebova. Građani to ne smiju raditi sami, jer su galebovi zaštićene ptice. Treba uputiti dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, koje zbog zdravstvenih i higijenskih razloga može odobriti ovu mjeru. Tada Grad, odnosno komunalno redarstvo organizira akciju, rekao je Menđušić, a njegov smo prijedlog proslijedili Odsjeku za nadzor komunalnih usluga Grada Zadra.

Unatoč našim težnjama za što skorijim odgovorom nadležne Gradske službe, isti su i dalje bez komentara u trenutku objave ovog teksta.

Još nemam odgovor od nadležnih, kratko nam je komentirala Mihovilović Pajkin iz Grada.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Komunalna služba ne zna ili nema odgovor na postavljena pitanja, pa čak ni onaj diplomatski – unaprijed napisan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...