Ranko Ostojić: Hrvatska će svoju granicu zaštititi

Mađarska će početi graditi ogradu visoku četiri metra i dugačku 175 kilometara na granici sa Srbijom kako bi spriječila ulazak ilegalnih migranata, najavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za medije. Nitko nije sasvim siguran kakve bi to posljedice moglo imati za Hrvatsku.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić spokojan je.

Lakše do bogatijih

Mi ćemo našu granicu sačuvati od valova migranata, kao što smo i dosad – kratko je odgovorio na upit da komentira najavu gradnje ograde na mađarsko-srpskoj granici.

Ilegalni migranti koji pokušavaju ući u EU tzv. balkanskom rutom iz Srbije u puno se većem broju kreću prema Mađarskoj nego prema Hrvatskoj jer je Mađarska u schengenskoj zoni i jednom kad uđu u nju, više nema graničnih kontrola do bogatijih, sjevernijih zemalja. U Mađarskoj je broj zabilježenih ilegalnih prelazaka granice skočio s nekoliko tisuća u 2013. na 57 tisuća u prvoj polovici ove godine. Među njima ima i migranata iz Pakistana, Afganistana i Sirije, ali i migranata s Kosova.

Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema s kojima se EU danas suočava. Članice EU pokušavaju pronaći rješenje, ali Mađarska si ne može priuštiti daljnje čekanje. MUP je dobio nalog da pripremi podizanje četverometarske ograde na granici sa Srbijom – rekao je ministar Szijjarto. Dodao je kako gradnja ograde nije protivna međunarodnim obvezama Mađarske.

Preseljen problem

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula kaže da je Hrvatska rijetka zemlja u kojoj je broj ilegalnih imigranata pao u odnosu na razdoblje prije ulaska u EU.

Međutim, time naš problem nije nestao, on je samo preseljen prema Mađarskoj i Italiji. Sigurno je da Hrvatska mora ubrzati pripreme za ulazak u schengenski sustav i pripremiti se za azilante koji će pronalaziti put u Hrvatsku, imala Mađarska ogradu na granici sa Srbijom ili ne – kaže Picula, piše Večernji list.

Podsjetimo, u Dnevniku u 22 u srijedu navečer gostovao je Dejan Jović, stručnjak za međunarodnu politiku s Fakulteta političkih znanosti.

‘Hrvatska nema strategiju prema migrantima. Mi čitamo o odlasku iz ljudi, a ne razmišljamo da bi nam neki broj migranata mogao dobro doći. Da ćemo imati neke profesije i dobne skupine koje će biti deficitarne. Treba nam strategija odnosa prema useljavanju koju ne treba vezati za sigurnosne probleme’, kazao je Jović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...