SDP o Proračunu: “Ne smanjuju se troškovi, rashodi rastu, nema ušteda. To je neodrživo!”

Iako gradonačelnik Kalmeta uvjerava u stabilnost proračuna, upravljanje novcem građana i građanki Zadra nije onakvo kakvo bi trebalo biti. Grad je u ukupnom manjku prihoda od 102 milijuna kuna. Ovo je prvi put u povijesti Zadra da je gradska vlast prisiljena kreditno se zaduživati kako bi pokrila tekuće troškove, upozorila je Sabina Glasovac na današnjoj konferenciji za novinare koja se održala u prostorijama SDP-a Zadar. Glasovac je istaknula da na alarmantno stanje nije upozorila samo oporba, već i Državna revizija, naloživši gradskoj vlasti na čelu s Kalmetom izradu mjera kojima bi se pokrio gubitak.

Od ukupnih prihoda u iznosu 351 milijun kuna ostvarenog prihoda, Grad će zbog pogrešno uplaćene pomoći morati državi vratiti 16.5 milijuna, što nas ostavlja sa stvarno ostvarenim prihodima od 334 milijuna. Rashodi za proteklu godinu penju se do iznosa od 362 milijuna. Grad je 28 milijuna kuna u manjku, što je nevjerojatnih 30.6% ukupnih godišnjih prihoda, navodi Omerka Šarić Frantin, članica Odbora za financije u Gradskom vijeću, dodajući kako su se mjere koje Vlada donosi prvenstveno kroz porez na dohodak počele primjenjivati 1.1.2015., stoga nemaju utjecaja na loše ostvarene prihode u 2014. godini, na što se, kako kaže, gradski poglavari vole izvlačiti.

Antun Novoselović izrazio je svoju zabrinutost zbog rastrošnosti trošenja sredstava građana, navevši za primjer da rashodi za rad gradske uprave iznose 60% rashoda koji su ostvareni za odgoj i obrazovanje. -Na službena se putovanja potrošilo u iznosu od 10 dnevnica po danu, a gotovo 271 tisuća kuna rashoda odnosi se na službenu odjeću i obuću, rekao je Novoselović pitajući se tko se to oblači o trošku svih nas.

Glasovac je po završetku konferencije uputila hitan zahtjev gradonačelniku da u svrhu stabilizacije gradskih financija već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u skladu sa zahtjevom Državne revizije predloži Program mjera za pokriće manjka troškova, rekavši kako je dugogodišnje ignoriranje problema svjesan put u propast.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...