SOA razotkrila kriminal u velikoj državnoj firmi: menadžeri zlorabom položaja do dionica

U Javnom izvješću, kojeg je objavila Sigurnosno-obajveštaja agencija (SOA) u nedjelju, navodi se kako su prikupili podatke koji pokazuju da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva, u kojemu je država značajni suvlasnik odgovorne osobe tog društva, zlorabile svoj položaj i ovlasti čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva te tako postali njegovi značajni dioničari

U Javnom izvješću se navodi da korupcija neizravno negativno utječe i na nacionalnu sigurnost pa je Sigurnosno-obajveštaja agencija (SOA), u suradnji s drugim nadležnim tijelima, potpora u njezinoj prevenciji i suzbijanju. Među oblicima korupcije, procesi javne nabave su zbog financijskih iznosa koje obuhvaćaju i zbog važnosti javnog sektora u nacionalnoj ekonomiji, posebno osjetljivi na koruptivne pojave i pokušaje da se nezakonito „izvlači“ novac na štetu državnog proračuna.

Tako je SOA prikupila podatke da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva, u kojemu je RH značajni suvlasnik, odgovorne osobe tog društva zlorabile svoj položaj i ovlasti čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva i tako su postali njegovi značajni dioničari.

To su provodili tako da su knjigovodstveno prikazali da je trgovačko društvo posudilo stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima kao pozajmicu, a taj su novac u stvari koristili za kupovanje dionica društva za svoj interes. Dionice su kupovali na svoje ime i na ime pouzdanih osoba. Financijsku korist koristili su za daljnju kupovinu dionica na otvorenom tržištu, a vraćanje duga društvu, odnosno prikrivanje takvog suspektnog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...