Što čeka TDR nakon dolaska BAT-a?

Domaći analitičari ugodno su iznenađeni cijenom po kojoj je Adris grupa prodala Tvornicu duhana Rovinj i misle da novi vlasnik, British American Tobacco (BAT), neće vući nikakve dramatične poteze. Što će se dalje događati s TDR-om, ali i što njegova prodaja znači za budućnost Adris grupe?

Prodaja teška 3,8 milijardi kuna barem zasad poslovna je vijest godine. Spomenuti iznos za milijardu kuna viši je od iznosa za koji je Luka Rajićprodao Dukat Lactalisu, i to u pretkriznom vremenu. Ujedno, to je dvostruko više novca nego što je Ante Vlahović, čelnik Adrisa, potrošio na kupnju Croatia osiguranja (1,7 milijardi kuna).

Ekonomisti misle da će Vlahović uložiti 3,8 milijardi kuna u nove akvizicije, i to ponajprije u biznisu s osiguranjem. Kao prvi kandidat za preuzimanje nameće se slovenski reosiguravatelj Sava RE, o čijem je preuzimanju Adris već pregovarao.

Iduća, daleko veća i atraktivnija meta je Triglav – najveće slovensko osiguranje. Međutim, slovenski političari su ga nakon niza privatizacija odlučili donekle ‘zaštititi’ te su Triglav nedavno proglasili tvrtkom od strateškog interesa.

Dobar tajming

Osim u osiguranju, Adris se može širiti i u turizmu, ali i proizvodnji hrane. Ivana Kovačić, analitičarka Hypo banke, u slučaju opcije širenja u sektoru osiguranja vidi mogućnost geografskog širenja, no ne isključuje i mogućnost ulaganja u zdravstveni turizam.

‘Smatramo da bi akvizicije mogle uslijediti nakon što kompanija u potpunosti provede konsolidaciju te učvrsti svoju poziciju na postojećim tržištima’, kaže Kovačić.

Dodaje da je u slučaju TDR-a Adris iskoristio povoljan tajming i dobre cjenovne uvjete za prodaju duhanskog biznisa: ‘Ova industrija je već konsolidirana na globalnoj razini, čime je
ograničen prostor za daljnje napretke i organski rast.’

Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci, pojašnjava kako je nakon nedavne akvizicije Croatia osiguranja prodaja duhanskog i maloprodajnog dijela poslovanja još jedan značajan korak u poslovnom restrukturiranju rovinjske tvrtke:

‘Novac dobiven od prodaje će vjerojatno biti namijenjen za daljnji razvoj tvrtke, i to kroz investicije u postojeće biznise, kao što je turizam, osiguranje ili proizvodnja hrane, ali bi mogao poslužiti i za financiranje eksternog rasta kroz akvizicije, za što Adris pokazuje jasne ambicije.’

Što se budućnosti TDR-a tiče, ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da se dolaskom British American Tobacca u Hrvatsku neće dogoditi ništa dramatično.

Kao Pliva za Teva grupu

Ne očekuje zatvaranje TDR-ove tvornice u Kanfanaru jer je riječ o novoj i tehnološki naprednoj tvornici. ‘Izgradnjom ove tvornice Adris je pokušao spriječiti gašenje proizvodnje u budućnosti. Na neki način, TDR bi novom vlasniku mogao biti ono što je Pliva Tevi’, usporedio je Novotny.

Dolaskom BAT-a neće se preporoditi ni domaći proizvođači duhana, redom iz Podravine. I dok su oni u ranijim godinama mogli živjeti od proizvodnje duhana, on se u posljednje vrijeme nabavlja na globalnom tržištu, pa Novotny misli da oni neće profitirati. No neko vrijeme Hrvatski duhani će i dalje biti zasigurno važan dio TDR-ovog proizvodnog ciklusa. Iako BAT-u Hrvatski duhani ‘ne trebaju’, oni za sada opstaju, što se može pripisati umješnosti Adrisova menadžmenta u pregovorima s BAT-om. Isto vrijedi i za ostale tvrtke koje su bile dio paketa prodanog Britancima.

Promjene bi se, dodaje Novotny, mogle dogoditi jedino u menadžmentu TDR-a, kojim će novi vlasnik vjerojatno upravljati kao filijalom i to iz neke snažnije europske centrale.

No tako nešto nije se dogodilo u slučaju ranije navedenog Lactalisovog preuzimanja Dukata – čijeg su direktora Matu Zadru Francuzi ostavili na čelu kompanije i, štoviše, kasnije unaprijedili unutar Lactalis grupe te ga povukli u inozemstvo. Dukat je postao i Lactalisov hub za ovu regiju. Isti taj Mato Zadro je igrom slučaja došao na čelnu poziciju u TDR-u prije dvije godine, a kakva ga sudbina sada čeka, vidjet ćemo uskoro.

Prodaja TDR-a u konačnici vrlo je dobra vijest za Zagrebačku burzu. Podsjetio je na to ulagač i blogerNenad Bakić. On smatra da će mnogi strani ulagači sada prodati dionice Adrisa i uložiti u druge tvrtke, što će dovesti do većih prometa na burzi.

Tvornica u Srbiji

Osim toga, vjeruje da će Adris barem dio novca uložiti u nove akvizicije i da je 500 milijuna eura u stavci stranih ulaganja odlično za popravljanje državne bilance.

Činjenica da BAT već ima tvornicu u Srbiji, konkretno u Vranju, ne bi trebala dovesti u pitanje proizvodnju u Kanfanaru. Ove dvije tvornice nisu prava konkurencija s obzirom na to da ona u Srbiji posluje pod trgovinskim režimom Cefte. Nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju za svaku ozbiljniju kompaniju koja posluje u regiji proizvodnja u tim državama imperativ je zbog carina koje ih ‘kače’ ako izvoze u države Cefte.

A što će biti s poznatim TDR-ovim brendovima koji sada idu pod kapu s ljutom konkurencijom? Dobro upućeni sugovornici nam kažu da će se BAT najvjerojatnije najprije riješiti slabijih TDR-ovih brendova (primjerice Benstona) dok će jake, poput Ronhilla, sigurno i dalje razvijati. Ili će takvi najdulje preživjeti. Inače, BAT-ovi najpoznatiji brendovi su Lucky Strike, Pall Mall, Kent, Dunhill, Rothmans…

Potpuno bez duhanskog biznisa

Nakon što Glavna skupština potvrdi prodaju TDR-a i povezanih poduzeća Adris grupa će ostati bez čitavog duhanskog i maloprodajnog poslovanja. U strukturi grupe ostaju dominirati dvije tvrtke – turistički lanac Maistra i najveće osiguravajuće društvo u zemlji, Croatia osiguranje (CO). Osim njih, itekako vrijedan spomena je i Cromaris, tvrtka za uzgoj ribe, daleko manja od Maistre i CO-a, ali probitačna i ambiciozna tvrtka okrenuta izvozu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...