Što nikako ne biste smjeli raditi nakon vježbanja

Pošteno ste odradili trening i opako se izmorili u potocima znoja, a umorni i sretni odlučili se nagraditi koktelima ili se udobno zavaliti ispred kauča? Nemojte se iznenaditi ako se dan nakon toga budete osjećali kao da vas je pregazio kamion.

Znanstvenici su analizirali koje su najčešće greške koje rade ljudi nakon treninga, a među nekima su i još uvijek popularne metode korištenja krema za opuštanje mišića, uzimanje tableta protiv bolova ili korištenje specijalnih kompresa za mišiće.

Možda niste ni svjesni, ali zapitajte se radite li i vi ove najčešće greške nakon treninga.

Oprezno s kremama i gelovima s efektom hlađenja za umorne mišiće: Osobe koje pretjeraju s treningom (osobito ako nisu istrenirane ili je trening bio vrlo naporan) mogu osjetiti žarenje u mišićima, budući da se prilikom anaerobnog sagorijevanja glukoze luči mliječna kiselina. Dr Gabe Mirkin objašnjava kako hlađenje može smanjiti upalu, no ujedno ometa oporavak mišića i jačanje mišićne strukture. Ipak, ako osjećate jaku bol nakon treninga, uronite u ledenu kupku, no nikako dulje od 10 minuta.

Oprezno s tabletama protiv boli: Ibuprofen koji mnogi rado uzimaju nakon vježbanja kako bi umanjili bol, satima prolongira oporavak mišića, pa ga uzmite samo ako su bolovi zbilja jaki, savjetuje dr Gabe Mirkin. Studija provedena prije nekoliko godina pokazala je da su sportaši koji često uzimaju ibuprofen ipak osjećali bol nakon utrke, baš kao i oni koji ga nisu uzimali, piše prevention.com.

Ne koristite pjenasti valjak za mišiće: Istraživanja koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Newfoundland pokazala su da redovito korištenje pjenastog valjka može pomoći opuštanju mišića i njihovom bržem oporavku. Pritisak valjka može biti neugodan, ali nemojte pretjerivati ako vas jako boli.

Ne istežete se: Nikako se nemojte zaboraviti istegnuti nakon vježbanja. Istezanjem sprječavate upalu mišića, a to znači da ćete se bolje osjećati i – ponovo posjetiti teretanu.

Komprese za mišiće: OK, pomoći će rješavanju boli nakon treninga, no dr. Mirkin kaže da će to poprilično usporiti oporavak. Bolja opcija su tzv. pneumatske komprese koje rade na principu pulsirajućeg pritiska preko posebne električne pumpe.

Gladujete nakon treninga: Nije dobro ni da si date oduška i utješite se hamburgerom ili pizzom nakon treninga, ali ni da ne pojedete ništa! S kombinacijom proteina i ugljikohidrata nećete pogriješiti.

Izbjegavajte spavanje: Nakon što ste pojeli zdrav obrok, dobro se naspavajte. San vam nije potreban samo da bi se tijelo odmorilo, nego se tada proizvodi hormon rasta koji oporavlja i učvršćuje vaše mišiće.

Zaboravljate da je voda vaš najbolji prijatelj: Mnogi prilikom tjelovježbe zaboravljaju da moraju piti puno tekućine. Ne zaboravite piti vodu prije ili poslije treninga i, dakako, za vrijeme treninga. Znak da ne pijete dovoljno tekućine je taman urin stoga nikad nemojte u teretanu odlaziti bez bočice vode.

Nakon tjelovježbe na pameti vam je samo kauč: Iako vam se naravno ova opcija čini najboljom, liječnici savjetuje da će vam puno bolje korisiti umjerena aktivnost poput lagane šetnje ili vožnje biciklom kasnije tijekom dana ili čak dan nakon. Osim toga, to će potaknuti cirkulaciju i ubrzati oporavak mišića.

Alkohol: Jedna mala čaša vina vam neće naškoditi. Jedno istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da ako popijete npr. 6 koktela u tri sata, usporavate oporavak mišića za oko 37 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...