Svake godine cijene ljetovanja na Jadranu rastu

Iako su inozemne destinacije poput Grčke ili Tunisa sve popularnije, većina domaćih turista tradicionalno ljetuje na Jadranu.

Kako kaže Zoran Šašić iz agencije e-Tours, najtraženije su domaće destinacije ovoga ljeta Crikvenica, Poreč, Murter, Šibenik i Hvar, a mnogi se turisti sve više odlučuju i za kraće boravke ili vikend aranžmane.

‘Na otoku Hvaru ima različitih destinacija koje su i cjenovno prihvatljive npr. Starigrad, Jelsa, Vrboska, jedino je grad Hvar skuplji. Nudi se 25 posto popusta na kataloške cijene za boravke do 27.6. u hotelu Lavanda, dijete do 12 godina u pratnji dvije odrasle osobe boravi besplatno, a odrasli plaćaju 310 kn po osobi na noć s uslugom ‘all inclusive light’. Zbog cijena smještaja Dubrovnik ipak nije toliko popularan među domaćim turistima’, objašnjava Z. Šašić.

Zanimalo nas je i jesu li cijene ljetovanja na Jadranu više ili manje u odnosu na prošlu godinu.

“Svake godine cijene na Jadranu rastu”

“Prosječna obitelj, dakle dvoje odraslih, 1 dijete 12-18 godina i 1 dijete 2-12 godina za 7-dnevni polupansion treba izdvojiti oko 11.000 kn, odnosno za 14-dnevni pansion 22.000 kn u hotelima s tri zvjezdice. Obitelji s djecom se odlučuju za Crikveničku rivijeru, Murter, Jelsu, Vrbosku, Starigrad, a mladi za grad Hvar, Pag, Zadar… Crikvenica se u špici sezone može dobiti već za 2.500 kn po osobi za 7 polupansiona u hotelu s dvije zvjezdice, Murter po 3.699 kn po osobi za 7 ‘all inclusivea’ u hotelu s tri zvjezdice. Putnici koji se odlučuju za agencijske uslugu prilikom odabira mjesta ljetovanja, većinom biraju hotele, a apartmane ipak putnici sami rezerviraju”, kaže Šašić.

Premda se recesija još uvijek osjeti, kako kaže, mnogi se ne žele odreći ljetovanja.

‘Recesija se osjeti i to dosta, ali putnici ipak žele nagraditi svoje bližnje i na kraju krajeva sami sebe, pa se još uvijek nisu odrekli ljetovanja, ali zato je plaćanje na više rata sve češće’, objašnjava Šašić.

Iako postoji i zanimanje za kontinentalnim turizmom tijekom ljeta, to je još uvijek u povojima.

‘Kontinentalni turizam je u porastu svake godine, pogotovo za vikend aranžmane, ali u usporedbi s ljetovanjima na moru, jos uvijek govorimo o malim brojevima’, rekao je on.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...