Tako obična biljka, a nezamjenjiva u svakoj kuhinji

Miris ružmarina odmah će vas podsjetiti na more, odmor i ukusnu hranu jer gotovo svaki mediteranski recept traži barem jednu njegovu grančicu, ako ništa drugo, za dekoraciju.

Ružmarin je kod nas jako rasprostranjena biljka koja je i ljekovita, a u kuhinji se koristi zbog posebnog aromatičnog okus koji daje jelima. Zamislite samo zdravu ribu s roštilja koju ste pomazali grančicom ružmarina umočenu u maslinovim uljem. Za jedan ukusni ručak više od toga vam i ne treba.

Njegove sitne iglice pravo su mediteransko blago, a cvjeta dva puta godišnje lijepim plavim cvjetovima. Spada u grmolike biljke, a njegov latinski naziv ros marinus u prijevodu znači morska rosa. Poput mnogih starih i znanih začina, blagodati ružmarina još su davno otkrili grci i Rimljani. Vjerojatno ste barem jednom bili na vjenčanju gdje su gosti nosili ukrasne kitice složene od ružmarina. Taj je pak običaj preuzet iz stare Engleske budući da je ružmarin bio simbol vjernosti.

Ljekovitost ružmarina

Kada god možete, u kuhanju koristite svježi ružmarin. Nije ga teško posaditi i uzgajati pa ga uvijek možete imati pri ruci. Više je studija pokazalo da je važan u prevenciji karcinoma, a njegovo ulje štiti kožu od melanoma. Ružmarin zovu i prirodnom zamjenom za aspirin jer smiruje živčani sustav i jača probavu. Kalorije vas doista ne moraju brinuti, a bogat je vitaminima i mineralima. U otprilike 100 grama ružmarina nalazi se 14,4 g dijetalnih vlakana. Obiluje manganom, kalcijem, željezom, bakrom i magnezijem, a od vitamina C, A te folnom i pantenonskom kiselinom.

Listići ružmarina i eterična ulja mogu se koristiti kod primjerice dišnih tegoba, odnosno kapi ulja s vodom za inhalaciju. Koristi se i kod lakših jetrenih dijagnoza i problema u lučenju žuči. Znanstvenici su također otkrili kako mirisanje ulja iz biljaka i trava može pomoći da poboljšamo pamćenje, a testovi na Sveučilištu Northumbria u Newcastleu pokazali su da je ružmarin odličan primjer.

Ružmarin u kuhinji

Osim što ga možete koristiti u raznim marinadama, posebno u doba roštiljanja, ružmarin svojim pikantnim i oporim okusom odlično ide i uz variva, ali i uz najobičnija jela poput pečenog krumpira. Ako ne roštiljate, ne znači da ružmarin ne možete koristiti za pečeno meso ili ribu. Osim toga ružmarin će okusom oplemeniti i razne domaće namaze. Tako ćete dobiti zdrav obrok za doručak i večeru, baš poput namaza od graha gotovog za deset minuta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...