Tsipras: “Mi nismo ‘gosti’ u Europi, želimo ostati u eurozoni!”

Premijer Alexis Tsipras kasno navečer na Twitteru je rekao kako Grčka želi ostati u eurozoni.

– Mi nismo “gosti” u Europi. Grčka je u srcu Europe – napisao je Tsipras.

U televizijskom intervjuu odbacio je upozorenja da bi glasanje “protiv” na referendumu odvelo Grčku iz eurozone.

– Njihov plan nije da nas izbave iz eurozone, njihov plan je biookončanje nade da u Europi može postojati alternativna politika – rekao je Tsipras.

Sky News prenosi kako je Tsipras rekao da će Atena već sutra platiti MMF-u ratu duga ako vjerovnici danas Grčkoj ponude dogovor.

Glas “protiv” na referendumu podržalo je više desetaka tisuća građana koji su danas prosvjedovali. Više od 20.000 Tsiprasovih simpatizera okupilo se ispred zgrade parlamenta. “Naši životi ne pripadaju vjerovnicima”, pisalo je na jednom transparentu, prenosi Reuters.

Agencija Standard & Poor’s smanjila je rejting duga Grčke s CCC na CCC-, poručivši kako je vjerojatnost da će Grčka napustiti eurozonu sada oko 50 post.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je Grke da glasanje protiv plana vjerovnika na referendumu njihovoj vladi neće dati bolji položaj u pregovorima oko izvlačenja.

– Svaka vlada ima pravo na održavanje referenduma, stoga poštujemo grčku odluku. Međutim, jedna stvar treba biti jako jasna: ako netko kaže da će vlada imati jači pregovarački položaj s glasanjem “protiv”, to jednostavno nije točno. Bojim se da će s takvim rezultatom referenduma biti još manje prostora za pregovaranje – rekao je Tusk, prenosi BBC.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...