U izdanju nakladničke kuće 3000 godina Za dar iz Zadra iz tiska izišla druga knjiga o Privlaci

Ni mjesec dana po izdanju prve knjige Privlaka 1 iz serijala Kroz Ravne kotare i Bukovicu autora Tomislava Marijana Bilosnića, u izdanju Udruge 3000 godina Za dar izišla je i druga knjiga o Privlaci naslovljena Privlaka 2.  Ovo je petnaesta knjiga povjesnica ovog autora, nastavak  dosadašnjeg njegovog interesa za mjesta okolice Zadra i čitave Zadarske županije. Inače, u tri različite biblioteke, Povjesnice, Troja, mit i zbilja, Kroz Ravne kotare i Bukovicu, Bilosnić je do sad objavio više od trideset monografskih knjiga putopisnih povjesnica koje su privukle širok interes čitalačke javnosti.

Krećući se  Privlakom, Bilosnić je posebnim marom  obradio zanimljivu i vrlo bogatu i vrijednu privlačku baštinu, ulazeći u nju kroz Zoranićevu pripovijest o prijetvoru Prislavke i Sokolara. Od prvog u povijesti poznatog zabilježenog imena Privlake, preko prostora naseljenog pedeset tisuća godina prije Krista, paleolitskih stanovnika privlačkoga zlatnog nalaza kojega se može povezati s nalazima Troje, antičkog doba bogatog s villama rusticama, privlačkog križa iz 6. stoljeća, seobe naroda i pojave Hrvata, susreta s kršćanstvom, pet ranohrvatskih crkava, srednjovjekovlja hrvatskih knezova i kraljeva s imanjima u Privlaci, mletačke okupacije, turskih najezda, francuskog i austrijskog posvajanja, pa sve do modernoga doba, i današnjih dana, uz to obrađujući glagoljicu, školstvo, svećenstvo, poljoprivredu, ribarstvo, sabunjarstvo, vinarstvo, kulturu, etnografiju, običaje, graditeljstvo, turizam, stanovništvo, autohtone obitelji, leksikografiju, toponimiju, kao i druge pojave života i interese privlačkoga čovjeka, Bilosnić sve to u svojim povjesnicama zauvijek otkida od zaborava. Bilosnić pristupa pažnjom putopisca koji otkriva sve slojeve života kroz dugu povijest Privlake  koju je blizina mitskog Nina duga stoljeća držala u sjeni.

Dok knjiga Privlaka 1 sadrži tekstove koji su prikaz povijesti ovog mjesta od vremena 50.000 godina prije Krista do izgradnje Crkve sv. Marije u Privlaci 1715. godine. Knjiga Privlaka 2 sastavljena je od tekstova u kojima se fokusira onaj dio privlačke povijesti koji datira od doba austrijske vladavine do današnjih dana. Tekstovi koji su objelodanjeni u knjizi Privlaka 1 i Privlaka 2 prethodno su objavljeni u serijalu „Kroz Ravne kotare i Bukovicu“ u Zadarskom listu.

Stoga pojavljivanje ovih knjiga o Privlaci veliki je doprinos popularizaciji Privlake i njenih ljudi, zadarskog kraja, ali i vrijedan je doprinos povijesti, kulturi, i hrvatskom kulturnom turizmu. Riječ je uopće o prvoj takvoj knjizi koja kroz povjesnice, povijesne reportaže i medaljone obrađuje mnogima do sada nepoznatu povijest mjesta Privlaka. Na preko 700 stranica ugledni hrvatski književnik, slikar i novinar Tomislav Marijan Bilosnić donosi mnoge malo poznate povijesne činjenice o ovome mjestu, a sve to ilustrirano biranim fotografijama, kartama i arhivskom građom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...