U izdanju Udruge 3000 godina Za dar pojavila se pjesnička monografija

U izdanju Udruge 3000 godina Za dar pojavila se pjesnička monografija Mije Bijuklića – Miše More u nama, koju je svojim ilustracijama popratio književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić. Riječ je o divot izdanju gdje je gotovo svaka Bijuklićeva pjesma popraćena nekom od Bilosnićevih slika iz njegovog poznatog likovnoga serijala Mediteranski pastel. Na oko 130 stranica tako se redaju Bijuklićeve pjesme i Bilosnićevi suhi pasteli na temu mora i otoka, Mediterana, konkretnije Paga i njegovog krajolika.

Miši Miji Bijukliću, Slavoncu, sa stalnom adresom u Beču, ovo je treća samostalna knjiga pjesama, dok je isti pjesnik poznat i kao autor stotine uglazbljenih pjesama, te član više tamburaških orkestara.  U pogovoru knjizi Bilosnić će između ostaloga za njega kazati:            “Mijo Bijuklić – Mišo pjesnik je krajolika i svakodnevnih događanja, otvoren sirenskome zovu mora i otoka, u ovome slučaju (najčešće) odzivu Paga i mediteranskom ugođaju, gdje se nemoguće oduprijeti ljubavnim zgodama i privatnosti, onim lirskim slučajevima koji egzistiraju van tzv. apsolutnih spoznaja o svijetu, okrenuti sebi, svojim doživljajima, ljubavi i prijateljima.”

Uz Bilosnića koji se potpisuje i kao urednik izdanja, te autor ilustracija i likovne opreme, pogovore Bijuklićevoj zbirci napisali su još i poznati pjesnik Enes Kišević i Zvonko Penović.   Kišević piše kako su “dvije velike ljubavi u knjizi – jednoj je ime more, a drugoj žena”, dok se Penović ističe kako Bijuklić u mediteranskom okružju ne vidi samo “obale od sna već obale od čekanja”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...