Učini to danas!

Znan da je svima već priko glave filozofiranja o tome kako čovik triba živiti, šta bi triba raditi, kojin se načelima voditi. I meni, u kojoj čuči mali filozof nekad bude dosta pa često puta poželin da se samo mogu pustiti struji života, bez razmišljanja o tome šta bi tribala učiniti danas, šta san falila jučer i šta me čeka sutra. Sinoć san se tako pustila struji, sila na balkon, upalila muziku i gledala u nebeska prostranstva, pala je zvizda, zaželila san želju, cili grad lagano je tonia u san isprid mojih očiju…meraviglioso rekli bi Talijani.

Razmišljala san o tome kako san jako malo vrimena provela na svom prekrasnon balkonu i gledala grad kako spava,  nekako kao da ga nisan primijećivala, ni balkon, ni grad, sve dok me nije počela pucati uobičajena lipanjska nostalgija jer ubrzo bižin ća iz tog istog grada koji je svaku večer tonia u san, a ja ga nisan obadivala. Ista stvar je i s ljudima, ne primijećujemo ih dok ne dođe vrime rastanka, a kad su nan blizu uopće ih ne doživljavamo, kao da će pored nas biti vječno, a šta ti je danas vječno?  O tome ne želin uopće započeti misliti. Ima jedan predivan tekst koji govori o tome kako prave stvari triba činiti svakodnevno, otkriti ću van ga na kraju da zadržin notu tajanstvenosti.

Učini to danas čoviče.

Danas san skoro cili dan sama doma, odgovaralo mi je dok san radila stvari za koje mi je tribala tišina, a onda? A onda kad su velike stvari iscrpile moj mali mozak i kad je tišina bila sve šta mi je preostalo, samoća mi je pokucala na vrata. Nije bilo moje seke da trapa po kući i stalno nešto komentira, susjedov pas krepiva je u hladu od žege. Muk, nema priče, nema lajanja. Svi moji prijatelji baš danas su zauzeti nekin drugin stvarima, baš onda kad san ja odlučila učiniti pravu stvar i zvati ih u šetnju, na kavu, blejanje u sunce. Zašto onda ne iskoristiti situaciju i učiniti pravu stvar? U mon slučaju napisati nešto inspirativno.

Moj čovik, tribaš nešto naučiti i to dobro zapamtiti: svaki dan učini barem jednu pravu stvar. Ne triba ona biti ne znan koje vrijednosti, ne tribaš postati poznat zbog toga, to može biti tek mala sitnica, ali bitna tebi ili nekome koga voliš.

Nemate konkretnu ideju za učiniti pravu stvar? Meni je nešto palo napamet.

1. Znaš onu osobu koja te najviše voli na svitu isto ka i ti nju, ali je ujedno i jedina osoba koja te u sekundi može isprovocirati, pogotovo kad te pita: – Šta si ila danas? i – Je li vanka vruće? Znaš, ona se zove mama i zajedno s taton stvorila je čudo koje ovo sada čita. Bilo bi lipo da ih se sitiš baš danas nazvati (ako in nisi blizu), pitati ih: – Kako ste? Jeli vama vruće? Ili, ako ste blizu, možda ručati zajedno, porazgovarati, onako bezazleno, vratiti in ono vrime kad si bia lud i u pubertetu, a jedina rečenica koju bi in uputia bila je: Daj mi novac. Ili Šta ima isti? Jednog dana će ti faliti to pričanje bezveze, pa ćeš žaliti i postati tužan i ljut, nemoj dopustiti sebi da budeš tužan i ljut, javi se, ponekad ih nazovi.

2. Znaš one osobe do kojih ti je stalo, a njima do tebe baš i nije? One prijatelje koji te zovu samo kad in tribaš, one ljude kojima si bia sve dok si in moga pomoći, a sad si ništa. Usisivače energije, one o kojima često razmišljaš i pitaš se zašto se ne mogu prominiti i pokušati ponašati ka normalne osobe? Učini danas pravu stvar i izbaci te krpelje iz svog života, ne razmišljaj o tome zašto nisu normalni jer je njima njihovo ponašanje normalno i ne zanima ih šta ti misliš, ni o čemu ti pričaš. Učini to danas, riješi se parazita

3. Znaš onog zgodnog momka za kojin ludiš ili onu zgodnu curu koja ti ne odgovara na poruke? One za koje misliš da bi in moga posvetiti svoje dragocjeno vrime, a oni na tvoje poruke čisto iz pristojnosti stisnu like button? Znaš te ljude, one čiji pogled često tražiš u masi, a oni tvoj uporno izbjegavaju? Znaš ih ti, znan ih ja. Znaš šta još znan, znan da si nekad i ti takav, baš ka i ja, znan jer niko nije najbolji na svitu. Znaš šta još znan? Znan da još uvik ima onih kojima se ne tribaš dodvoravati, truditi se da te primijete pa se namjerno namistiti malo livo da te on ili ona vidi. To su oni kojima ćeš se stvarno sviditi. U moru svita iskrivljenih vrijednosti jako je teško naći nekoga kome će srce napraviti bim bam radi tebe i tebi bim bam radi njega. Znaš onog zgodnog frajera s početka? Nije on baš toliko zgodan kako ti se čini, učini to danas, ne gledaj ga u masi, gledaj izvan mase, ako triba dogoditi će se, samo nemoj dopustiti da zbog jedno falšeg stabla ne vidiš ostatak šume.

4. Znaš onu osobu koju često zanemaruješ zbog drugih, zbog nebitnih stvari, zbog svih onih koji mogu i moraju čekati? Znaš onu kojoj bi triba/la biti najbolji prijatelj ili prijateljica? Onu osobu koja te najviše ljuti jer te toliko puta iznevjerila, onu koja zna točno šta triba učiniti, a tako često izabere krivi put?  Znaš nju, sretneš je svako jutro u ogledalu dok pereš zube. Moja se zove Antonela, tvoja možda ima neko kraće ime.  Jedino to osobu tribaš najviše cijeniti od svih. UČINI TO DANAS. Pusti druge nek čekaju, pronađi vrime za sebe.  Sićaš se početka priče i rečenice: A šta ti je danas vječno? Veza sa samim sobom, jedino je to stalno i ništa drugo. Svi ostali mogu otići, nestati, zaboraviti te? Jedino ćeš ti biti sam uza sebe cili svoj životni vijek, zato za svoje dobro pruži danas ruku svom najboljen prijatelju ili prijateljici.

 

Za kraj pametne riči nepoznatog autora idu ovako:

Učini to danas

Učini pravu stvar,

Učini je danas.

Učini je bez očekivanja ili nagrade,

Učini je s osmjehom i vedrinom,

Učini je dan za danom, dan za danom. 

Učini je,

I jednom će doći dan isplate,

Za sva ona jučer, koja smo potrošili na taj dan,

Dan koji će vrijednost donijeti ne samo sebi, 

Već će zbog njega svaki sljedeći dan, zasjeniti jučerašnji. 

Što biste više željeli od jednog dana?

..bez očekivanja i nagrade…učini to danas!

A ja? Ja točno znan šta večeras triban učiniti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...