UVVPSDR održala predavanje o Domovinskom ratu u HNK

Učenici zadarskih osnovnih i srednjih škola, kao i njihovi učitelji i profesori danas su u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta sudjelovali na edukativnom predavanju o Domovinskom ratu, kojeg je organizirala Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata (UVVPSDR).

Prije 24 godine morali smo odabrati hoćemo li ustuknuti pred agresorom i napustiti svoju zemlju ili ostati i braniti se. Mlađi naraštaji trebaju znati zbog čega smo se i kako borili, a to trebaju čuti od prvih izvora, nas sudionika. Trebaju znati i da smo ratovali iz ljubavi, a ne iz mržnje, braneći svoje. Ne smijemo dopustiti da se istina zaboravi, upravo smo zato danas ovdje, predstavio je ovako ciljeve Udruge njezin predsjednik Josip Adžić i zaradio gromoglasan pljesak publike. Istaknuvši nužnost jasnog i glasnog govorenja istine o Domovinskom ratu, Adžić je prepustio riječ Sergeju Lukoviću, dočasniku Hrvatske vojske.

Nakon kratkog edukativnog multimedijalnog prikaza kronologije ključnih ratnih događanja i akcija, Luković je učenicima dodatno pojasnio pogledano. Kroz predavanje Luković je govorio o pretrpljenim agresorskim razaranjima od početnih prikrivenih sukoba pa do otvorene neprijateljske agresije. Školarci su s velikim zanimanjem slušali o prvim žrtvama rata,  padu Vukovara te akcijama Maslenica, Bljesak i Oluja. Prisutni su naučili ne samo o značaju uloge vojne policije u ratnim zbivanjima, već su usvojili i činjenice o cjelokupnom trnovitom putu obrane domovine.

Moja kći, koja sjedi među vama u publici, nije naučena na mržnju. Ne učim ju da cijeli jedan narod poistovjeti sa zločincima, ne učim ju da prezire. Ali, ona zna gdje je bio njezin otac, protiv koga se i zbog čega borio. Ona zna pravu istinu o onome što se događalo i to je nešto što svatko od vas treba znati. Mi smo išli u rat da vi ne morate. Stvorili smo Hrvatsku ne za sebe, već za vas koji dolazite, za našu djecu. Mi smo se izborili za domovinu, a vas mlade molim da ju znate cijeniti i da je sačuvate, završio je Luković. Publika nije ostala ravnodušna na ove dirljive riječi te se dvoranom prolomio pljesak.

Po završetku predavanja učenici su postavili Lukoviću i nekoliko pitanja. Učenicu Gimnazije Jurja Barakovića zanimalo je ima li Hrvatska danas dovoljno jaku vojsku koja bi ju obranila u slučaju trećeg svjetskog rata, dok je jedna osnovnoškolka željela znati što se o Domovinskom ratu uči u Srbiji. Luković je ovdje upozorio na primarnu zadaću Hrvatske vojske, a to je zaštita državne granice, istaknuvši da unatoč recesiji i nedostatku sredstava vojska uvijek mora biti i jest spremna u slučaju napada izvršiti svoj zadatak. Na drugi upit Luković je jasno odgovorio kako je bitno da se u udžbenicima i nastavi iz povijesti uvijek i bez ustezanja prezentira istina o Domovinskom ratu, što se u Hrvatskoj i radi. Kazavši kako nije upoznat s načinom na koji srpska djeca uče o ovom razdoblju, dodao je i kako u konačnici to ne bi trebala ni biti naša briga te je ponovno pozvao sve okupljene da ustraju na iskazivanju i učenju istine o Domovinskom ratu i da ne dopuste da hrabri hrvatski borci ikada padnu u zaborav. Time je još jednom zaradio glasno odobravanje prisutnih.

Inače, ovaj je edukativni projekt  Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata zamišljen kao nadopuna školskoj nastavi povijesti koja u nedovoljnom opsegu obuhvaća ovo razdoblje dio hrvatske prošlosti. Od dobivanja suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koncem 2013. godine pa do danas, Udruga je održala oko 70 do 80 predavanja na temu Domovinskog rata, a u Zadru se projekt provodi već treću godinu za redom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...