Virska biciklijada: Biciklistički Pozdrav ljetu

Kada su u pitanju igre na sreću, 58-godišnji virski Slovenac Franc Papeš nikad nije imao dovoljno sreće. Tombole i cinkvine su redovito odlazile na druge adrese, na papirićima lutrije uvijek je pisalo „na žalost ništa“, a kakve je sreće vjerojatno bi kupujući pola litarsku „Coca-Colu“ sa svim nagradnim zatvaračima jedini na svijetu dobio krivo odštampani zatvarač.

No, od kada je prije dvije godine kupio kuću u Žitnoj atomi kao da su se presložili u univerzumu. Kao i obično u posljednje vrijeme, Franc je odlučio vikend provesti na otoku i odvoziti tradicionalnu virsku biciklijadu. Supruga je članica Biciklističkog kluba „Adria“ iz Novog Mesta, pa je Franc navukao klupski dres i uredno odvozio 28 kilometara skraćenu maratonsku dionicu od Zadra do Vira. I bio bi to dan kao i svaki drugi da direktor virske turističke zajednice Šime Vučetić, na vrhuncu izvlačenja nagradne tombole, nije izvukao broj 111 i pročitao ime dobitnika glavne nagrade: „Mountain Bike vrijedan 3,5 tisuća kuna dobiva Franc Papeš“, kazao je Vučetić, a lice Franca u trenutku se pretvorilo u reklamu za radost.

„Ne mogu vjerovati, prvi put u životu dobio sam nešto na nagradnom izvlačenju. Nevjerojatno!“ – kazao nam je Franc, magistar ekonomije iz Dolenskih Toplica kod Novog Mesta. Vir je otkrio, priča nam, sasvim slučajno tražeći kuću za odmor u Zadarskoj županiji. Desetak godina boravio je kao turist u Pakoštanima i kada je supruga dala zeleno svjetlo za kupovinu kuće za odmor jedna takva u virskoj Žitnoj uvali svidjela se bračnom paru iz jugoistočne Slovenije pa je odluka je pala u pet minuta. Sada Papešovi ne mogu bez Vira.

„Odlično nam je tu. Bili smo na biciklističkoj Velikoj nagradi otoka Vira i uživali, kao i uvijek kada dođemo“, potvrdio je Franc ispravnost odluke o preseljenju na Vir. A Franc nije bio jedini sretnik na 14. izdanju virske biciklističke manifestacije. Spomenimo, recimo, njegovog imenjaka Franu Rudića koji je na tombolama s dobivenom biciklističkom opremom do sada već mogao opremiti manji dućan te samo nešto manje sretnog Marina Rukavinu. Još jedan Slovenac s kućom na Viru, bivši jedriličarski olimpijac France Najdič, nosi doma komplet biciklističke opreme, baš kao i ostali dobitnici nagrada: Venko Bilosnić, Mario Tica, Tamara Mršić, Zara Perinović, Dorijan Badel, Ivan Majerić, Mihovil Mijolović, Romeo Fantina, Zoran Vranković, Anton Gradišnik, Tihomir Škara i Luka Jakovljević.

BICIKLIZAM I TURIZAM

Činjenica kako je zbog velike vrućine dionica biciklijade od Branimirovog mosta u Zadru do virske rive skraćena na 28 kilometara nikoga nije rastužila, a na simboličkoj razini razveselila je organizatore jer je ova biciklijada označila otvorenje virske ljetne sezone i pravu promociju biciklizma na otoku. Biciklijadu je odvozilo 180 rekreativaca i biciklista iz Zadarske županije, cijele Hrvatske te mnoštvo slovenskih, njemačkih i nizozemskih ljubitelja „dva kotača“. Vir se još jednom potvrdio kao prava biciklistička destinacija zapadnog dijela zadarske regije, a kako su i brojke o dolascima i noćenjima bolje u odnosu na prošlogodišnje u istom razdoblju, svi oni koji se bave turizmom imaju razlog za optimizam.

„Sezona nam je sjajno počela. Podaci o turističkim dolascima i noćenjima su ohrabrujući pa se čini kako ćemo ponovno imati uspješnu sezonu“, kazao nam je Vučetić iz virskog TZ-a očekujući rušenje prošlogodišnjih rekordnih rezultata od 1,3 milijuna ostvarenih noćenja i oko 114 tisuća dolazaka gostiju na Vir.

ORGANIZATORI VIRSKE BICIKLIJADE

Biciklijadu su organizirali Općina Vir i virska Turistička zajednica uz suorganizaciju Biciklističkog kluba „Sveti Donat“, tvrtke „Sasanid“ i općinskog poduzeća „Vir turizam“ te podršku komunalnih tvrtki „Čisti otok“ i „Vir održavanje“. Zabava i okrjepa za sudionike biciklijade organizirana je na „Terasi Kotarina“ uz glazbeni program grupe „Vista“ iz Zadra. Virsku biciklijadu osiguravali su i pratili djelatnici zadarske Prometne policije i Službe hitne medicinske pomoći iz Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...