Za mršavljenje je važnije manje jesti nego vježbati

Mučite se s nagomilanim kilogramima? Važnije je da smanjite količine konzumirane hrane, nego da više vježbate.

Tjelovježba ima bezbroj prednosti, no ipak nije najbolji način ukoliko želite izgubiti kilograme, pokazali su rezultati nekoliko studija.

Primjerice ukoliko osoba s viškom kilograma prosječno konzumira više od 1000 kalorija nego što ih uspije potrošiti, neće ih uspjeti potrošiti ni tjelovježbom. Za ilustraciju, tridesetak minuta trčanja ili brzog plivanja uspijeva izgorjeti oko 350 kalorija, a osim toga puno ljudi, bez obzira na to imaju li višak kilograma ili su fit, jedva može izdržati taj tempo.

Zato nutricionisti ističu kako je puno učinkovitije za mršavljenje smanjiti unos kalorija tako što ćete eliminirati dva omiljena gazirana napitka dnevno, piše nytimes.com.

Istraživanja su pokazala da vježbanje nije najvažnije za mršavljenje, no s druge strane osobe koje su aktivne puno manje su u opasnosti da će se udebljati. Studija iz 2012. pokazala je i da vježbanje utječe na povećanje apetita jer naše tijelo ‘želi’ natrag izgubljene kalorije.

Kad počnete gubiti kilograme, metabolizam se usporava pa mnogi ljudi vjeruju da će ga ubrzati vježbanjem. Međutim, istraživanja su pokazala da se, bez obzira na to, metabolizam usporava pa zato gubljenje kilograma postaje sve teže. Naravno, ovo ne znači da treba odustati od vježbanja.

Stručnjaci ističu da je idealna formula za mršavljenje kombinacija zdrave prehrane i tjelovježbe.

Fizička aktivnost može pomoći kod mišićno-koštanih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti pluća, neuroloških bolesti i depresije.

Štoviše, The Academy of Medical Royal Colleges fizičku aktivnost proglasio je čudotvornim lijekom, a mnoga istraživanja potvrđuju da tjelovježba daje odlične rezultate kad se radi o mnogim tegobama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...