Zabilježena najuspješnija turistička predsezona do sada

Iako se turistički rezultati HTZ-a još uvijek zbrajaju, prema već dostupnim podacima vidljivo je da je svibanj oborio turističke rekorde. Gotovo svugdje na Jadranu zabilježen je dvoznamenkasti rast gostiju i noćenja.

Od Istre preko Kvarnera i svih dalmatinskih županija, broj gostiju u najvećim turističkim centrima je posvuda značajno veći, a bilježi se veliki rast popunjenosti privatnog smještaja, što prijašnjih godina u ovo doba nije bio slučaj.

S novim rekordima i ovu je turističku godinu započeo Split koji je na samom vrhu rasta posjećenosti u Hrvatskoj u svibnju i dosadašnjem dijelu sezone. U svibnju je Split posjetilo 40.500 gostiju kojima je naplaćeno 99 tisuća noćenja.

Najuspješniji svibanj do sada

Tako je Split sa 24 posto više noćenja nego lani i 11 posto više dolazaka na vrhu najuspješnijih u predsezoni, kada ga je posjetilo najviše turista iz SAD-a. Odličan je svibanj bio i u Makarskoj koja ima 13 posto više noćenja.

Prema statističkim podacima TZ Dubrovnika, od siječnja do kraja svibnja u Dubrovniku je ostvareno ukupno 212.911 dolazaka i 642 tisuće turističkih noćenja. Broj dolazaka turista i noćenja veći je za sedam posto za prvih pet mjeseci, a u svibnju je Dubrovnik prošlog mjeseca posjetilo 106.877 gostiju (6 posto više), a registrirano je 348.204 noćenja (6 posto više).

Više Španjolskih turista

Posebno je porastao broj gostiju iz Španjolske kojih je bilo 49 posto više! Iako je najviše gostiju boravilo u dubrovačkim hotelima, koji su ostvarili povećanje od 4 posto, najveći rast prometa imao je privatni smještaj, i to za čak 35 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Slično je bilo i u Šibeniku, koji je prema prvim podacima u svibnju ugostio 25 tisuća turista i zabilježio 83 tisuće noćenja, odnosno 9 posto više nego lani. Dobre svibanjske turističke brojke Šibenik zahvaljuje prvenstveno rastu dolazaka u kampove i privatni smještaj, koji je tijekom svibnja imao dvoznamenkasti rast.

Odlična uvertira u sezonu

Zadar je tijekom svibnja posjetilo ukupno 40 tisuća turista, odnosno oko tri tisuće gostiju više nego lanjskog svibnja.

Predsezonske brojke tako su u Zadru zabilježile 8 posto više dolazaka i 14 posto više noćenja. Turistički svibanj stvorio je dobru predsezonsku zalihu za vršni dio sezone u koju će se, prema sadašnjim pokazateljima, ući mirnije, osobito u privatnom smještaju koji nikada ranije nije krenuo s ozbiljnim turističkim poslom i posjetom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...