Zadarski osnovnoškolci pokazali zavidnu kreativnost i znanje pod motom “I staro i novo”

I ove su se godine osnovne škole Grada Zadra predstavile građanima prigodnim programom na Poluotoku. Svaka škola imala je svoj štand na kojem je prezentirala radove svojih učenika i nastavnika, ove godine sa zajedničkom temom “I staro i novo”.

Stotine djece tako su se danas smjestile i predstavile na otvorenim lokacijama, ispred crkve sv. Donata, crkve sv. Marije, na Kalelargi, u Ulici Š. Kožičića Benje, na Poljani Šime Budinića, Narodnom trgu, Trgu sv. Stošije, na Forumu te kod Nadbiskupske palače, kao i svake godine do sada.

Program Dana izvannastavnih aktivnosti osnovnih škola održao se pod motom »I staro i novo«. Škole su se predstavile glumom, plesom, pjesmom, izradom maketa antičkog i modernog Zadra, izradom iške keramike, pletivom, klesarstvom,  ali i svim drugim oblicima izražavanja koji se provode kroz školske izvannastavne aktivnosti.

škola

Ravnatelj OŠ Stanovi Markica Perić iskazao je zadovoljstvo ovogodišnjom prezentacijom radova svojih učenika koji su se za ovaj dan pripremili uz pomoć Frane Šunića, muzejskog tehničara zadarskog Arheološkog muzeja. U tri dana koliko je trajala školska radionica izrade iške keramike u svrhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine, učenicima je pojasnio i pokazao način izrade uporabnih i ukrasnih predmeta od gline koju su miješali s krupnim kalcitom, kako bi stekli što više znanja o tehnologiji i tehnici tradicionalne izrade keramike.

– U suradnji s Gradom Zadrom sve osnovne škole ove godine su trebale u sklopu svojih izvannastavnih aktivnosti izabrati jedno staro zanimanje, odnosno stari obrt. U razgovoru sa svojim učiteljima došli smo na ideju da bismo mogli izrađivati upravo išku keramiku, tj. predmete koji su i dan danas u upotrebi na našim otocima i u zaleđu. Naravno, iza cijelog projekta Grad je stajao kao sufinancijer te nam je donirao ova četiri lončarska kola koja će ostati u trajnom vlasništvu OŠ Stanovi. Namjeravamo nastaviti s osposobljavanjem naših učenika za ovo zanimanje, jedino je na nama djeci osigurati repromaterijal. Ukoliko bude potrebno peći glinu uskočit će nam djelatnici Arheološkog muzeja s kojima već imamo izuzetnu suradnju. Tako je i jedan dio danas izloženih eksponata već ispečen, kao gotov proizvod. Kroz radionice iške keramike želimo sudjelovati u očuvanju tog starog obrta, istaknuo je Perić.

škola1

Jedan od majstora izrade iške keramike bio je i osmaš Dominik Rudić, koji je danas na zadarskom Forumu izrađivao glinenu posudu u kojoj će se nakon finaliziranja i pečenja moći kuhati brojna ukusna jela, na ovaj način tradicionalno vezana uz naše podneblje.

– Lonac je dekoriran različitim ukrasima od gline, kao što su cvjetovi i listovi. Nije teško raditi. Možda sam na ovaj lonac potrošio oko sat i pol vremena, a ovo mi je tek drugi put da radim s glinom. Ideja nam je ponuđena na satu, a djelovala mi je dosta interesantno pa sam se javio i tako počeo s izradom. Ako budem imao vremena i gline vjerojatno ću se nastaviti baviti izradom i usavršavanjem stečenog znanja, naglasio je Dominik.

Na njegov rad iznimno je bila ponosna učiteljica Zvjezdana Barić koja ga je pohvalila za brzo usvajanje tehnike izrade ovih tradicionalnih predmeta, koju je tako vješto prezentirao našim sugrađanima, ali i turistima te djeci drugih škola s područja grada Zadra.

– Ove godine tema naših izvannastavnih aktivnosti bila je “tradicionalni obrti i iška keramika”. Za tu svrhu dobili smo tradicionalna iška lončarska kola, koja se pokreću rukom. Djeca su izrađivala glinene posude, a glina se miješala s kalcitom kako bi posuda bila čvršća. Način rada je da se kolo vrti rukom i pritom iz gline oblikuje posuda. Nakon toga se posuda suši, 15 do 20 dana, a potom slijedi pečenje i spremna je za uporabu, primjerice kuhanje. Djeca su za ovu priču bila jako motivirana. Jako ih zanima ovakav kreativni način ručnog rada. Imali su prigodu sudjelovati na trodnevnoj radionici iške keramike koju je vodio Frane Šunić, djelatnik Arheološkog muzeja koja je privukla dosta djece. Nakon toga, djeca su sada vidjela kako se to izrađuje, pa tko zna , možda se netko od njih bude čak i bavio izradom iške keramike. U školi  ćemo nastojati nastaviti usavršavati ovu tehniku, a svi izrađeni radovi bit će izloženi u posebnoj ostakljenoj vitrini koju ćemo postaviti nakon renoviranja škole, kazala je Zvjezdana Barić, učiteljica razredne nastave OŠ Stanovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...