Zašto volimo rukolu, matovilac i radič

Salate bi trebale biti dio gotovo svakog obroka, a često zaboravljamo da osnovne vrste poput zelene salate ili matovilca imaju puno toga za ponuditi.

Glavno je obilježje svih vrsta salate voda jer čini oko 90 posto, a ostali su glavni nutrijenti vitamini i minerali, posebice vitamin C, kalij, kalcij i natrij. Također su bogate vlaknima koja potiču aktivnost crijeva.

Sve te vrste povrća sadržavaju klorofil koji iz tijela uklanja različite vrste toksina te na taj način rasterećuje jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada učinak svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuhajte na pari. Tako ćete sačuvati vrijedna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Kelj

Kelj je od klasičnog lisnatog povrća daleko dogurao i s godinama je svrstan u supernamirnice. U samo jednoj šalici dobit ćete preporučenu dnevnu dozu vitamina K, 98 posto vitamina A, 71 posto vitamina C, 27 posto mangana, 22 posto bakra, 11 posto vitamina B6 i 8 posto kalija. Najbolje bi ga bilo jesti sirovog u salatama, iako se kod nas najčešće priprema kao varivo. No možete od njega napraviti i čips s malo maslinova ulja pa dobiti zdravu grickalicu.

Zelena salata

Jede li vam se zelena salata, probajte vrstu kristalku, najpoznatiju kao glavni sastojak za salatu cezar. Jednom šalicom organizmu ćete osigurati oko 81 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A koji je važan za zdrave oči, kožu i imunološki sustav. Osim toga dobit ćete 60 posto dnevne vrijednosti vitamina K, 16 posto folata i 19 posto vitamina C, a sve za samo osam kalorija.

Rukola

Ima još manje kalorija od zelene salate, samo pet kalorija po šalici. Kao i kelj, rukola ima više od dnevne preporučene doze vitamina K, 136 posto. Također pruža 47 posto dnevne doze vitamina A, a 25 posto vitamina C. Volite li rukolu, organizam ćete nahraniti i folnom kiselinom, s 24 posto dnevne doze u jednoj šalici. S godinama su znanstvenici otkrili kako rukola inače ima blagotvoran učinak na libido i potenciju, čisti jetru, potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju.

Kovrčava zelena salata s crvenim listovima

Ova je vrsta salate također bogata hranjivim nutrijentima, a ima malo kalorija, samo pet na jednu šalicu. Odličan je izvor vitamina A, što je važno za jačanje imuniteta i mladolik izgled kože. Također je bogata vitaminom K, ali ima lutein i zeaksantin. To su pak hranjive tvari koje važne za zdravlje očiju i sprečavaju makularnu degeneraciju.

Radič

Pripada porodici salate iako ima crvene listove. No ne vole ga svi jer je gorka okusa. Poput ostalih salata, bogat je vlaknima, a u jednoj šalici ima oko devet kalorija. Zahvaljujući vlaknima pomaže kvalitetnoj probavi i kod kontrole tjelesne težine. Također ima visoku razinu antioksidansa i sadrži inulin, spoj koji pomaže regulirati razinu šećera u krvi. ‘Istraživanja su pokazala da je inulin vezan za prevenciju moždanog udara i prevenciju bolesti srca’, objašnjava Siskind.

Endivija

Endivija bi bila sastavom i bogatstvom vitamina najsličnija radiču. Ipak, ima nešto više kalcija, oko 26 miligrama na jednu šalicu. Studije su do sada pokazale da je bogatija vitaminom E od ostalih tipova, a on pomaže kao prevencija kod raka prostate i Alzheimerove bolesti.

Matovilac

Inače je matovilac vrlo popularna zimska salata, a odličan je za popravak krvne slike. Sadrži više željeza i od špinata, ali vitamin C i folate. Osim kalija, matovilac obiluje važnim mineralima poput kalcija, magnezija i fosfora.

Mladi špinat

Budući da se ranije ubire, mladi špinat ima manje listove, ali i blaži okus pa je pogodan za razne salate. U šalici mladog špinata pojest ćete samo sedam kalorija i gram vlakana. posebno je bogat vitaminima A i K te folnom kiselinom. U jednoj šalici tako se nalazi i više od preporučene dnevne doze vitamina K te pola doze vitamina A. Tom jednom šalicom također ćete si osigurati 15 posto dnevne doze folne kiseline. Što se tiče minerala, mladi špinat umjereni je izvor kalija, bakra, željeza i magnezija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...