Čak 11.349 intervencija Hitne pomoći, 33 smrti od srčanog udara i 5 slučajeva utapanja!

Tijekom lipnja i srpnja, zadarska Hitna pomoć imala je pune ruke posla. Dosad su imali ukupno 11.349 intervencija!

U lipnju je hitna medicinska pomoć pružena 5.059 puta, a u srpnju su nesnosne vrućine učinile svoje, pa je hitna pomoć dosad intervenirala čak 6.290 puta, rekli su nam u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, u lipnju je broj ukupnih intervencija ipak manji nego lani, i to za  12%. No, terenskih je intervencija zato 7% više nego prošle godine. U srpnju su, pak, djelatnici imali 2% više intervencija nego u 2014.

Kao i proteklih godina, ljeti je u odnosu na ostatak godine u porastu broj slučajeva srčanog udara, a bilježe se i utapanja. U lipnju je tako bilo dva, a u srpnju tri utapanja na području Zadarske županije. U istom periodu 2014. godine dogodio se jedan slučaj utapanja, a u srpnju ih je bilo također tri. Ovog je ljeta 36 osoba potražilo hitnu medicinsku pomoć zbog srčanog udara, no nažalost, za 33 osobe nije bilo spasa. Usporedbe radi, u istom razdoblju prošle godine bilo je 30 slučajeva srčanog udara, od čega 26 sa smrtnim ishodom.

Tijekom lipnja i srpnja najviše je osoba potražilo pomoć zbog tegoba uzrokovanim velikim vrućinama, kazao je dr. Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije i još jednom apelirao na građane da se pridržavaju liječničkih savjeta koji se izdaju svake godine: valja se kloniti se sunca, piti dosta tekućine, pripaziti na prehranu, odjenuti se prikladno vremenskim uvjetima i izbjegavati nagle promjene temperature.

Za Antenu Zadar dr. Orlović je objasnio kako su dobra organizacija, educiranje djelatnika i kvalitetna oprema ključ za uspješan rad ove ustanove, kako za vrijeme povećanog broja intervencija, tako i inače.

– Upravo zbog povećanog broja intervencija tijekom ljetnih mjeseci, u ljetnom periodu Hitna pomoć funkcionira s pojačanim timovima u Zadru, Viru, Biogradu, Benkovcu, Starigradu te na autoputu, rekao je dr. Orlović, dodajući da se kontinuirano provodi edukacija svih djelatnika, a posebna pažnja se pridaje novim, pojačanim timovima kojima je ovo prvo radno mjesto.

– Vozila su opremljena po standardima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a oprema se kontinuirano nabavlja, djelomično iz vlastitih sredstava, kao i iz decentraliziranih sredstava iz proračuna RH, kazao je dr. Orlović i istaknuo kako je upravo u tijeku i novi natječaj za četiri medicinska vozila i medicinske opreme poput EKG uređaja, defibrilatora, ventilatora koji su dio standardne opreme prostorija za reanimaciju i vozila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...