Dio Virana već godinama u mraku, rješenja još nema!

Već dugi niz godina dio Virana u Putu Slatine živi bez struje, unatoč uredno ishođenim svim potrebnim dozvolama. Njihove investicije propadaju, a oni nemaju izbora no šutke promatrati kako drugi odlučuju o njihovim sudbinama.

Odlučivši reći “Dosta!” i pokrenuti stvari, skupina tamošnjih vlasnika nekretnina uputila je otvoreno pismo kako bi upoznali širi krug javnosti s problemima koji se prelamaju preko njihovih leđa. U otvorenom pismu objašnjavaju kako su se ni krivi ni dužni našli u nemilim problemima:

– S obzirom da na Viru nije bilo električne energije, udruga građana organizirala se i preuzela na sebe električnu mrežu. 2004. godine, navodno mijenjanjem zakona, mreža se oduzima predaje HEP-u na upravljanje. U međuvremenu se ustanovilo da HEP ipak nije preuzeo svu mrežu, nego je ostao taj famozni spor sa jednim od koncesionara. Taj “spor” koji se naravno ne vodi pred sudom nego se već jedanaest godina “pregovara” prepreka je da šest objekata, izgrađenih prema građevinskim dozvolama, već pet godina nemaju priključak električne energije, kažu nam i pitaju se kako je moguće da se građevinskom zonom mjesto na kojem nije moguće ishoditi priključak električne energije. Proslijedili smo upit načelniku Kristijanu Kapoviću i dobili odgovor da su elektro mreža i njezin razvoj u domeni HEP-a i uputio nas na njihovu adresu.

Logički se nameće pitanje Tomislavu Dražiću, direktoru Elektre Zadar:

– Zašto gospodine Dražiću, kada ste u sporu i jasno Vam je bilo da nećete moći dati priključak električne energije? Na toj suglasnosti ne navodi se nikakav spor, upitali su Virani.

– Potpisao sam suglasnost zbog vlasnika nekretnina, da im olakšam situaciju. Da to nisam učinio, sad bi taj dio priče oni sami trebali rješavati i bilo bi im još teže, kazao nam je Dražić, a vlasnici objekata odgovaraju mu kako sporne nekretnine ne bi ni kupovali da im je jasno predočeno stanje, odnosno da im “spor” nije prešućen. Ovako – ispadaju prevareni.

Dražić nam je još kazao da svim silama nastoji postići dogovor s bivšim koncesionarom i kako se nada što skorijem rješenju te kako je u procesu izgradnja trafostanice. No, kako su nam objasnili stanari, a to je potvrdio i sam Dražić, dok se “spor” dug već 11 godina ne izgladi, o priključku za struju ovi Virani mogu samo sanjati.

Rješenja zasad još uvijek nema, zbog čega skupina Virana poziva nadležne institucije da ispitaju njihov slučaj. Njihovo otvoreno pismo prenosimo vam u cijelosti.

S obzirom da se Otok Vir spominje i pobuđuje interes javnosti isključivo u slučaju kada bageri krenu u rušenje bespravne gradnje, i u kontekstu ilegalne gradnje ovim putem želimo upoznati javnost kako stoje stvari na Viru u slučaju kada se gradi prema zakonu.

Legalno sagradjeni objekti, građeni prema građevinskoj dozvoli, ishođene uporabne dozvole. Čisto vlasništvo, upisani u zemljoknjizne i ine knjige.

I sad nastupamo mi, naivci! Prilikom kupovine objekata,vodimo se onim kako su se oduvijek kupovale nekretnine; provjeri građevinsku, uporabnu dozvolu, provjeri vlasništvo. Sve se čini uredno. Da stvar bude još gora, kod većine kupoprodajnih ugovora posredovali su odvjetnici.

Nikome na pamet nije palo da objekti neće moći dobiti priključak električne energije!

Nakon što su predani zahtjevi za priključak, Elektra Zadar na čelu sa Tomislavom Dražićem, redom odbija sve zahtjeve i pravda se sporom. Da pojasnim malo taj spor; s obzirom da na Viru nije bilo električne energije, udruga građana organizirala se i preuzela na sebe električnu mrežu.

2004. godine, navodno mijenjanjem zakona, mreža se oduzima predaje HEP-u na upravljanje.

U međuvremenu se ustanovilo da HEP ipak nije preuzeo svu mrežu, nego je ostao taj famozni spor s jednim od koncesionara. Taj “spor” koji se naravno ne vodi pred sudom nego se već jedanaest godina “pregovara” prepreka je da šest objekata, izgrađenih prema građevinskim dozvolama, već pet godina nema priključak električne energije. Poznato je da Vir nema niti vodu, već se koriste bušotine koje pokreću električne pumpe te su tako vlasnici ovih kuća osuđeni na život bez struje i bez vode!

Gospodin direktor Dražić zaboravlja da je upravo on taj koji je potpisao prethodnu suglasnost za građenje kuće. Zašto gospodine Dražiću, kada ste u sporu i jasno Vam je bilo da nećete moći dati priključak električne energije? Na toj suglasnosti ne navodi se nikakav spor.

Ovim putem postavljamo pitanje i načelniku Vira, gospodinu Kapoviću;

Zašto ste proglasili građevinskom zonom mjesto na kojem nije moguće ishoditi priključak električne energije? Na upite novinara, jasno ste dali do znanja da Vam je poznat spor sa koncesionarom. Temeljem čega ste mislili da ljudi mogu živjeti bez vode i struje?

Ovo je nepošteno i netransparentno poslovanje i HEP-a kao jedinog opskrbljivača el. energije i same općine Vir.

Za potrebe dozvola investitoru Zlatku Galjufu, inače dobro poznatom i načelniku općine i samom direktoru Dražiću izdane su sve prethodne suglasnosti. Kada investitor uspješno proda i zataji činjenicu da na tom području nije moguće imati struju, od prevarenih kupaca svi okreću glavu. Najednom svi znaju za famozni spor. Zašto i javnost i potencijalni kupci nisu upoznati s time? Zašto se spor kao i u ostalim civiliziranim zemljama ne vodi pred sudom?

U ovoj zemlji moguće je ishoditi i uporabnu dozvolu, što je investitor i napravio, iako se kuće ne mogu koristiti.  Izdati sve potrebne dozvole za građenje objekata, a od početka znati da korisnici kuća neće imati osnovne uvjete za život u najmanju ruku posao je za nadležne institucije. Ili na Viru vladaju neki drugi zakoni  koji nemaju veze sa ostatkom države?

Pozivamo nadležne institucije da ispitaju ovaj slučaj samovolje i kršenja zakona, kako HEP-a tako i općine Vir.

U 21. stoljeću mi nemamo električnu energiju. S obzirom da ovaj spor već sada traje jedanaest godina, moguće je da će proći još jedanaest bez dogovora. Ili uopće neće biti dogovora?

Tko će nama vratiti uloženi novac? Gdje je ta država koja provodi zakone? Zašto institucije ignoriraju ovaj slučaj i pokušavaju nas smjestiti u kontekst sa legaliziranim objektima. Ovo nisu legalizirani objekti, nego objekti koji su građeni prema građevinskim dozvolama i za koje su institucije znale.

Sada kad su sagrađeni, nikoga nije briga što propadaju. Bitno je da su svi profitirali na njihovoj izgradnji, a prevareni kupci neka se snalaze kako znaju i umiju.

Sram Vas bilo svih zajedno!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...