Djeca s poteškoćama i nakon 27 godine imat će pravo na doplatak

Stupanjem na snagu Zakona o doplatku na djecu iz 2002. godine, djeca s težim tjelesnim oštećenjem koja su nakon toga datuma navršila 27 godina izgubila su to pravo, za razliku od onih koji su to pravo ostvarili prije tog datuma, bez obzira na dob.

Vlada je zakonske izmjene predložila zbog sprječavanja daljne diskriminacije osoba s istom težinom invaliditeta, a procjenjuje se da to pravo trenutno ispunjava 1077 korisnika.

Za isplatu tih dječjih doplataka u ovoj godini treba osigurati 3,6 milijuna kuna, a u idućoj godini 12,5 milijuna kuna, koji će se osigurati preraspodjelom novca unutar Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Izmjene je Vlada predložila nakon što u Saboru nije podržan zakonski tekst nezavisnog zastupnika Mladena Novaka i nakon negodovanja brojnih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Odbor za zdravstvo podržao je u drugom čitanju zakonski tekst o Zakladi “Hrvatska za djecu” kojem je cilj poboljšati rad zaklade i osigurati učinkovitiji način finaciranja kroz prihode od igara na sreću i iz donacija pravnih i fizičkih osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...