Sabor donosi odluku o izlasku iz arbitražnog postupka sa Slovenijom

Hrvatski sabor u srijedu je počeo izvanredno zasjedanje na kojemu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, a takav Vladin zaključak predstavlja premijer Zoran Milanović, koji je zastupnicima poručio kako se u arbitražnom postupku dogodila takva greška zbog koje se on ne može nastaviti.

Hrvatski sabor na izvanrednoj bi sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev, formalno trebao odlučiti o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Sabor će na toj sjednici raspravljati o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

Skandal je izbio nakon što je u javnosti otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Premijer ne vjeruje da će izlazak Hrvatske iz arbitraže na bilo koji način loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose. Predsjednik Sabora Josip Leko izvanrednu je sjednicu sazvao za srijedu i četvrtak, no vrlo je vjerojatno da bi ona mogla biti gotova već u srijedu. Naime, u Saboru kažu da postoji dogovor da o temi govore samo klubovi zastupnika, njih 13, ne i zastupnici pojedinačno, što onda bitno skraćuje zasjedanje.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u utorak u Vodicama, gdje je održana klauzura HDZ-a za iseljeništvo, to jest XI. izbornu jedinicu da će, nakon prekjučerašnjeg dogovora svih stranaka o Arbitražnom sudu, sutra na izvanrednoj sjednici Sabora svi biti jedinstveni oko istupanja Hrvatske iz postupka arbitraže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...