Sabor donosi odluku o izlasku iz arbitražnog postupka sa Slovenijom

Hrvatski sabor u srijedu je počeo izvanredno zasjedanje na kojemu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, a takav Vladin zaključak predstavlja premijer Zoran Milanović, koji je zastupnicima poručio kako se u arbitražnom postupku dogodila takva greška zbog koje se on ne može nastaviti.

Hrvatski sabor na izvanrednoj bi sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev, formalno trebao odlučiti o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Sabor će na toj sjednici raspravljati o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

Skandal je izbio nakon što je u javnosti otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Premijer ne vjeruje da će izlazak Hrvatske iz arbitraže na bilo koji način loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose. Predsjednik Sabora Josip Leko izvanrednu je sjednicu sazvao za srijedu i četvrtak, no vrlo je vjerojatno da bi ona mogla biti gotova već u srijedu. Naime, u Saboru kažu da postoji dogovor da o temi govore samo klubovi zastupnika, njih 13, ne i zastupnici pojedinačno, što onda bitno skraćuje zasjedanje.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u utorak u Vodicama, gdje je održana klauzura HDZ-a za iseljeništvo, to jest XI. izbornu jedinicu da će, nakon prekjučerašnjeg dogovora svih stranaka o Arbitražnom sudu, sutra na izvanrednoj sjednici Sabora svi biti jedinstveni oko istupanja Hrvatske iz postupka arbitraže.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...