Izručenje Hrvatskoj: Kapetan Dragan danas slijeće u Zagreb

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, u četvrtak bi trebao sletjeti u zagrebačku zračnu luku Pleso odakle će put nastaviti za Split. U Zagreb će sletjeti u11.30 sati, a zatim u splitsko Državno odvjetništvo na prvo ispitivanje. Očekuje se da će mu biti određen istražni zatvor.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. Australska vlada je u studenom 2012. odlučila da će Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjih pravnih zavrzlama i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem.

Svoje izručenje uspio je odgoditi 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka. Tu je odluku poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio zapovjednik u tzv. Republici Srpskoj Krajini 1991. i 1992. godine. Tereti ga se da jemučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...